Quantcast
Channel: בידיים
Viewing all 395 articles
Browse latest View live

מכניסים את הידיים למיינסטרים!

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/02/5א.jpg

לפני שנה וחצי התאספנו שישה תושבי שכונת הדר בחיפה, חובבי פרמקלצ'ר ואוהדים מושבעים של האתר, במטרה להקים יחד גינה קהילתית. בשבילי זו הייתה הזדמנות מעולה לנסות חלק מהמדריכים שקראתי כאן בשטח. התחלנו הכי פשוט – עם רפסודות מהרחוב וכלי עבודה שהבאנו מהבית, וככה בערך זה נראה:

בונים אדניות ראשונות בגן הדר

בונים אדניות ראשונות בגן הדר

וכמובן שכל מי שמבקר הרבה באתר יודע שאי אפשר בלי לחתוך כמה בקבוקים :)

בקבוקים חתוכים

מאד נהננו מהעשייה והתוצר אבל לצד הרבה הענות ושיתופי פעולה, חווינו בגינה גם ונדליזם וקושי לשתף פעולה עם גוף ממוסד כמוזיאון המדע, המדעטק (סמוך לגינה) שפחות התלהב מהרעיון של יצירות ממוחזרות כאלו בפתח המוזיאון – בכנות, אני יכול להבין למה. גם השכנים שלי בבניין לא ממש התלהבו מגינת הבקבוקים שפתחתי בחצר והחתולים שגילו ענין גרמו לגינה היפה בתחזוקה מינימלית שלי להראות יותר ויותר כמו מיחזורית. החיפאים ביניכם גם בטח מכירים את המראה הזה בירידה לעיר התחתית שמהווה מונומנט של כוונות טובות וממחיש את הקושי בתחזוקה של גינות מאולתרות שכאלה.

וככה לפעמים נראות כוונות טובות

עד כאן הצגת הבעיה – קיים חסם שמונע מהרבה אנשים להנות משימוש חוזר – והנה בא הפתרון. יום אחד באנו למעבדה לייצור דיגיטלי – "פאב לאב" שמה, הנמצאת במדעטק כדי לחרוט את הלוגו של הגינה על מדף שמצאנו ברחוב

איזה יפה יצא!

איזה יפה יצא!

בדיוק פגשנו את יונתן נתן, אחד העובדים במעבדה ואיש רב כשרונות יוצא עם הקופסא שהוא הכין בחיתוך לייזר, חיברנו 1+1 ואם לקצר סיפור ארוך – נולד לנו פרוייקט ושמו Rebottle – פרוייקט אדניות בשימוש חוזר שהעלנו להדסטארט בימים אלו.

איזה יפה - הא?איזה יפה - הא?

"בקבוק חתוך, אתה אומר?"

"בקבוק חתוך, אתה אומר?"

המטרה של אדניות Rebotlle היא לאפשר לכולם להנות משימוש חוזר בבית בצורה קצת יותר ממוסדת- לפנות ליותר אנשים שעד היום לא דמיינו את עצמם חותכים בקבוק, ולהציע פתרון יפה וסביבתי שמתאים לכולם (טוב, כמעט כולם).

בינתיים כבר הדבקנו כמה עשרות אנשים בקדחת הבקבוקים ומקווים להמשיך עוד.
כמו שאייל ברקן כתב פעם בתגובה לכתבה המעולה שלו – "מבחינתי שלא ישארו בקבוקים במיחזורית וכל הקירות בארץ יהיו ירוקים " – מקווים שעזרנו לקדם את היום הזה. עוד קישורים ופרטים על הפרוייקט הזה למטה, אני ממשיך.

בכל מקרה הבנו שהחיבור הזה בין הגינה לפאב לאב יוצר אפשרויות חדשות ומרגשות ושיש עוד הרבה פוטנציאל במקום הזה שבו קהילה ואקולוגיה פוגשות טכנולוגיה – אפשר למצוא ביחד פתרונות מקומיים לצרכים מקומיים, עם חומרים מקומיים וליצור פתרונות שמנגישים את עקרונות הקיימות לציבור רחב יותר.

קיבלתי רוח גבית מהמלגה המדהימה שאני חבר בה – "כפר הסטודנטים" בהדר ופתחנו קבוצה חדשה "גן הדר lab", התאספנו יחד, כל מי שהתעניין בכך (ובעיקר תושבי השכונה) תחת העקרונות שפורטו כאן בפסקה למעלה וכפרויקט ראשון אחרי סיעור מוחות החלטנו להרים את הכפפה שזרק אסף צ'רטקוף כאן, ולקחנו על עצמנו להכין מנבטה כמה שיותר פשוטה, זולה, בשימוש חוזר ומותאמת לציבור רחב.

ככה נראה המפגש הראשון

ככה נראה המפגש הראשון

בינתיים אנחנו מתקדמים בקצב מסחרר עם 3 חלופות תכנוניות במקביל – העבודה המשותפת והפתוחה של אנשים מתחומים שונים (אדריכלות נוף, הנדסת מכונות, פסיכולוגיה, חינוך, הנדסת סביבה ועוד) וכל כלי הייצור והידע שזמינים לנו במעבדה פשוט מעודדים דמיון והשראה.

זהירות! מנבטה סביבתית בדרךתום סופר - מנהל הפאב לאב חושב מחוץ לקופסאאנחנו צפויים להחליט על דגם ולשכלל אותו לרמת מוצר עוד החודש ולקיים בהמשך סדנה פתוחה לציבור להרכבת המנבטה.
בינתיים אנחנו מתעדים כל שלב בתהליך הפיתוח – ניתן לעקוב או אפילו להצטרף כאן.

מבטיח שנעלה מדריך מפורט שמיועד רק למנבטה כשנסיים.
אז מה דעתכם – הגיע הזמן להיכנס למיינסטרים?

פרטים נוספים על Rebottle: מי שמתעניין מוזמן לצפות בפרויקט שלנו ולהצטרף אלינו בפייסבוק. אם אהבתם, נשמח לתמיכה בדף הפרוייקט בהדסטארט ועזרה בהפצה!

גירסא עדכנית יותר של המנבטה

גירסא עדכנית יותר של המנבטה


המשרביה –מן העת העתיקה ועד ימינו, וגם: איך עושים?

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/02/משרביות-2.jpg

המלצה: כדאי לקרוא מאמר זה בליווי המוסיקה הבאה (קישור)

מהי משרביה – המשרביה בעת העתיקה

כאחת שמאד אוהבת, מעריכה ומיישמת אומנות ובעיקר אומנות שימושית בכל תחום, אם זה בגינון, בעיצוב הבית, בבישול, בבנייה ובחינוך, משכה את תשומת לבי וסקרנותי המשרביה. ואני, שגם מאד אוהבת את השפה הערבית ולצערי הרב לא דוברת אותה נמשכתי לצליל הקסום והמסתורי של המילה מ ש ר ב י ה
נתתי לה את השם בעברית: חלון רוח. היא מזכירה לי מילים כמו רוח, שרב, מדבר… ושולחת את דמיוני למחוזות מרוחקים ועתיקים, אולי מגלגולים קודמים?

תראו כמה יפה מתגלם האור דרך המשרביות

תראו כמה יפה מתגלם האור דרך המשרביות

אז מהו הקסם האצור בך, משרביה?
כבר באיור זה משנת 1237 אנו יכולים לראות את אלמנט המשרביה המשולב במעקות ובפרגוד.המשרביה היא אלמנט אדריכלי, עיצובי ושימושי אשר שימש באדריכלות האיסלאמית מתקופת ימי הביניים ועד למאה ה-20, בעיקר במצרים אך גם במדינות שממזרח ומערב למצרים. עדויות לבניה במשרביות מהמאה ה- 12 התגלו בבגדד (ימי הח'ליפות העבאסית, שושלת אשר שלטה ברב האימפריה המוסלמית). כבר באיור זה (משמאל) משנת 1237 אנו יכולים לראות את אלמנט המשרביה המשולב במעקות ובפרגוד.

במקומות מסוימים מוזכר שבעת העתיקה היתה המשרביה עשויה לרוב מסבכת עץ, ושימשה בבנייה בקומות הגבוהות יותר של המבנה. את המשרביה בעת העתיקה יצרו מתערובת אדמה ומים, ליצירת אדמה דחוסה. השימוש באדמה בבניה היה (ועדיין) מאד מפותח וזהו משאב הקיים בשפע במחוזות אלו.

דברים שרואים מכאן לא רואים משם

לבניה במשרביות היבטים עיצוביים, חברתיים וסביבתיים. היא התפתחה במטרה ליצור הבדלה בין פנים הבית לחוץ, לאפשר כניסת אוויר ואור אל הבית, מבלי לפגוע בפרטיות. בשעות בהן מואר הבית באור השמש, חלקה החיצוני של המשרביה מואר מאוד וצפיפות חלקי הסבכה אינה מאפשרת למי שנמצא מחוץ לבית לראות את הקורה בתוכו. מתוך הבית, החשוך יחסית לחוץ, ניתן לראות את המתרחש בחוץ. מה שאפשר לנשים המוסלמיות לשמור על צניעותן, לא להיחשף ובכל זאת לראות את הנעשה מחוץ לבית.

כמו כן, במדינות חמות אלו, המשרביה אפשרה אוורור טבעי של הבית, כניסת רוח, הסתרה חלקית מהשמש
השימוש במשרביות ליצירת "חלונות תלויים" או מרפסות תלויות (כמו בתמונה למטה, מתוך ויקיפדיה ) יצר אזור מוצל מתחת לבית והגנה על החלונות בקומה הראשונה של הבית שבדרך כלל היו חלונות רגילים ושטוחים.

משרביות ליצירת "חלונות תלויים" או מרפסות תלויות

משרביות ליצירת "חלונות תלויים" או מרפסות תלויות

מתוך הפרויקט "אדריכלות לעניים" של האדריכל המצרי חסן פתחי

מתוך הפרויקט "אדריכלות לעניים" של האדריכל המצרי חסן פתחי

שימוש במשרביות באדריכלות עכשווית

השימוש במשרביות באדריכלות בימינו הוא בעיקר כאלמנטים עיצוביים בבנייה, ובמקרים מסוימים גם על מנת לשחק עם האור והאוויר. המשרביות היום מיוצרות בעיקר מבטון.

משרביה מבטוןעיצוב במשרביות באדריכלות בארץעיצוב במשרביות באדריכלות בארץ

 

 

 

שילוב המשרביות בבנייה ירוקה בת זמננו

עיצוב במשרביות באדריכלות בארץמגדלי באחר באבו דאבי – Al Bahar Towers in Abu Dhabi, designed by Aedas

מגדלי באחר באבו דאבי – Al Bahar Towers in Abu Dhabi, designed by Aedas

במבנים אלו נבנתה מעטפת סבכה לבניינים תוך שימוש בעקרונות העיצוביים של ה"משרבייה" ובטכנולוגיות מתקדמות. הפאנלים, בצורת משושים, מגיבים למיקום השמש בעזרת מערכת הפעלה ומשתנים בהתאם וכך מצמצמים את קרינת השמש לעד כ 50%, מערכת זו, יחד עם הפאנלים הסולריים לחימום מים, ופאנלים פוטו וולטאיים על גג המבנה, מצמצמים את הצורך בתאורה וקירור מלאכותי, ומורידים את רמת פליטת הפחמן של הבניינים ב-1750 טון בשנה. (מתוך אתר אדריכלות designmena.com). מדהים, לא?

אז בואו נזכר איך התחיל הכל…אני רוצה לשתף אתכם בתהליך ההכנה הפשוט והמהנה – עשה זאת בעצמך!

חומרים וכלים

  • 1 כמות אדמה חרסיתית מסוננת גס
  • 1 כמות חול ים נקי
  • סיבים: 1 כמות קש קצוץ או 1 כמות גללי חמורים או סוסים יבשים ומסוננים
  • או 2 כמויות נייר גרוס מושרה יום קודם (במידה ומשתמשים בנייר גרוס אין צורך להוסיף חול)
  • מים
  • מסגרת עץ פשוטה בגודל 20X20 ס"מ (ניתן לעשות גם בגדלים שונים)
  • לוח עץ בגודל זהה
  • יריעת ניילון בגודל זהה
  • קערה גדולה לערבוב החומרים

הכנה

  1. מכינים תערובת אדמה וחול, לאחר מכן מוסיפים את המים והסיבים. לשים טוב בידיים – התערובת צריכה לצאת פלסטית, הרגשה כמו של חמר. היזהרו לא להוסיף הרבה מדי מים, התערובת תהפוך לנוזלית ולא ניתן יהיה לעבוד איתה. למי שמכיר קצת עבודה באדמה – התערובת יוצאת כמו תערובת לקוב (בקוב אנו משתמשים בקש לא קצוץ בדרך כלל).
  2. מניחים את לוח העץ על שולחן העבודה, עליו מניחים יריעת ניילון ועליה את מסגרת העץ. מתחילים לפסל עם תערובת האדמה בתוך המסגרת. תחילה יוצרים מסגרת למשרביה בעובי של כ- 2 ס"מ ואז יוצרים בתוך המסגרת צורה.
  3. שימו לב שקצוות הצורה הנוצרת צריכים להגיע עד המסגרת שיצרתם מאדמה ולהתחבר אליה. (ראו תמונות מצורפות).
  4. כשמסיימים, ניתן לחלץ את המשרביה מהמסגרת ולהשתמש במסגרת למשרביה חדשה אך עדיף לחכות קצת.
  5. התכונות של אדמה חרסיתית הם להתנפח במגע עם מים ולהתכווץ כשהיא יבשה ולכן, אם נחכה מעט לייבוש יהיה לנו הרבה יותר קל לחלץ את המשרביה מהמסגרת.
  6. כשהמשרביה יבשה, ניתן לשלב אותה בבנייה של קירות אדמה או ליצור מכמה משרביות קיר דקורטיבי מקסים. החיבור בין המשרביות נעשה באמצעות דבק אדמה (טיט) אדמה מעורבת במים, כמו בבנייה בלבני אדמה .

מקורות מידע

המון משחקים עם מחברי קופסא ותיבת קינון אחת

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/02/2222.jpg

בהמשך למדריך קודם, הפך העניין למנהג, וכל מיני שאריות עץ הפכו לתיבות קינון ונמסרו לילדי חברים לתליה על עצים באזורי מגוריהם. חברים מגיעים אלינו הביתה ומיד פוזלים למרפסת לראות האם יש משהו ב"מלאי" לקחת. בדרך כלל בנוי שלד התיבה מסנדביץ' מסודר, והחזית ולפעמים גם המכסה – משאריות יותר מעניינות.

הנה תיבה שחזיתה היתה פעם חצי מושב כסא של איקאה, ולידה תיבה שחזיתה משאריות קרשים מבסיס מיטה שפורק ונבנו ממנו מדפים:

הנה תיבה שחזיתה היתה פעם חצי מושב כסא של איקאה

חציו השני של אותו מושב:

חציו השני של אותו מושב

תיבה אחרת על אותו עץ אזדרכת בחצר ביתנו, מכסה התיבה משארית אורן צבוע מכסא הגינה שבניתי, החזית ממשטח עץ לא מעובד:

מכסה התיבה משארית אורן צבוע מכסא הגינה שבניתי, החזית ממשטח עץ לא מעובד

עוד תיבה עם חזית משברי שאריות עץ:

עוד תיבה עם חזית משברי שאריות עץ

תיבה מסנדביץ' פשוט, שנוגבו עליה המברשות בהן צבעתי את הכיסאות הצהובים ממדריך קודם:

תיבה מסנדביץ' פשוט, שנוגבו עליה המברשות בהן צבעתי את הכיסאות הצהובים מפוסט קודם

תיבה שהקטנצ'יק סייע לבנות, והרצה על אופן בנייתה במסגרת מטלה שקיבל בחוג קיץ. התליה הופרעה ע"י איזה צינור מתכת ששכנינו העזתים השליכו לכיוון שלנו, לסולם ולילד שלום:

תיבה שהקטנצ'יק סייע לבנות

לא שלי, תיבה מקורית מעציץ, של תלמידי בית הספר להנדסאים באוניברסיטת ת"א:

תיבה מקורית מעציץ, של תלמידי בית הספר להנדסאים באוניברסיטת ת"א

התיבה מימין עשויה שאריות לוח אורן מודבק שהשאיר נגר בדירה של חברה שלנו, לוח החזית שימש גם כשולחן ניסור מאולתר והושאר עם סימני מסור הדיסק של הנגר:

לוח החזית שימש גם כשולחן ניסור מאולתר והושאר עם סימני מסור הדיסק של הנגר

תיבה שנתלתה במרפסת חדרה של בתי, זכתה לשני קינונים של ירגזים באביב הקודם, וכעת יש בה קינון שוב:

תיבה שנתלתה במרפסת חדרה של בתי, זכתה לשני קינונים של ירגזים באביב הקודם, וכעת יש בה קינון שוב

והפעם נתכנסנו לכבוד תיבה די מיוחדת. פיסת לוח לביד ליבנה איכותי שדווקא עליה החלטתי להתנסות בניסור ידני ובחיבורי "אצבע" (Box Joint), אחיהם הקטנים והפשוטים של מחברי הזנביונים (Dovetail Joint) הנחשבים למחברים איכותיים אך קשים לביצוע. פעם ראשונה שאני מנסר דבר כזה, ולכן מנסה עם משהו שרק הציפורים יראו. בואו נראה מה יכול לקרות בדרך. גם צורת התיבה קצת שונה מהרגיל.
לאחר ניסור ידני של הלוחות, קשה פיזית ממה שזה נשמע, הגיע זמן סימון. רוחב ה"אצבעות" שסומנו כ- 3.5 ס"מ, זה ה-מ-ו-ן, ולא מתאים למחבר רציני, אבל אני כמובן לוקח את העניין בסקרנות של מתלמד, ותיכף אסביר מדוע נבחרה מידה זו. יש להקפיד לסמן את קו הניסור גם על הקנט, ואת הקו הארוך המסמן את עומק הניסור (למעשה את עובי הלוח הניצב), לסמן גם מצידו השני של הלוח.

הגיע זמן סימון

קיבוע העובד במלחצי שולחן, וניסור במסור גב. זה מסור מדויק יחסית אך מוגבל בעומק הניסור שלו ע"י השדרה בגבו. יש לשים לב לעמק ניסור שווה משני צידי הלוח, לשם כך נעשה הסימון בגב הלוח.

קיבוע העובד במלחצי שולחן, וניסור במסור גב

קיבלתי פעם מסור קשת (Coping Saw) לא שמיש, ומשלא הצלחתי למצוא לו מסורית – השאלתי אותו לחבר, ולקח זמן עד שהצלחתי לתאם איתו. עם המסור הגיעו שתי מפסלות במצב רע, ויחד עם עוד שתיים חדשות, ממתין לקבלת שיעור בהשחזה. ראוטר אין לי, על שולחן ראוטר עם ג'יג מתאים, המחבר הזה אמור להיות מדויק וקל לביצוע. החלטתי לנסות כמה כלי ניסור חשמליים שלא ממש נועדו למטרה זו. החלטה זו עלתה בחוסר דיוק מסוים אשר לא ממש התגברתי עליו, אבל את התוצאה יראו רק הציפורים.

הנה כלי רב תכליתי עם אביזר דמוי מפסלת (עכשיו אתם מבינים מה הסיבה לרוחב ה"אצבעות"). תחתית המחבר ישרה אך עם סטיות קלות במיקום. בדרך ריח של עץ שרוף למרות שעבדתי במהירות נמוכה. חשוב כתמיד לקבע את העובד לשולחן.

הנה כלי רב תכליתי עם אביזר דמוי מפסלת (עכשיו אתם מבינים מה הסיבה לרוחב ה"אצבעות"). תחתית המחבר ישרה אך עם סטיות קלות במיקום

סימון הלוח השני נעשה רק לאחר השלמת הראשון. בנגרות מסורתית ובכלל, רצוי לראות היכן סטינו בביצוע, כדי להתאים את החלק הבא:

סימון הלוח השני נעשה רק לאחר השלמת הראשון

והתוצאה – במקום בו הלוח הימני חודר את השמאלי, ניתן לראות כי לא ניסרתי את קנט הלוח בדיוק אנכי מספיק. נגר מסורתי היה מסמן את הקו מ"מ נמוך יותר כך שהשיניים יבלטו, ומקציע לאחר ההרכבה. עוד רואים בלוח השמאלי כי השקע האמצעי אינו עמוק מספיק (רואים את סימן העיפרון). מאחת השיניים הוסר כמ"מ אחד עקב אי-התאמה, ובכלל היה צורך במכות פטיש (על קרש כמובן, לא ישר על העובד) כדי לסגור את המחבר.

והתוצאה - במקום בו הלוח הימני חודר את השמאלי, ניתן לראות כי לא ניסרתי את קנט הלוח בדיוק אנכי מספיק

המחבר הבא מופרך עוד יותר. לאחר ניסור אנכי במסור ידני, פיניתי את השיניים בעזרת מסור אנכי. ראו המסורית הדקה המשמשת לעקומות, יחסית למסורית רגילה. העובד מקובע לשולחן בכליבה רגילה ובכליבת מסגרים ארוכה.

לאחר ניסור אנכי במסור ידני, פיניתי את השיניים בעזרת מסור אנכי. ראו המסורית הדקה המשמשת לעקומות, יחסית למסורית רגילה

חצי ניסור:

חצי ניסור

והחצי השני

והחצי השני

מכל שיטות העבודה, היתה זו המהירה ביותר אך הפחות מדויקת. התוצאה ממש לא סבירה, וגם שיוף ידני בשופין גס עד ליישור הקו, לא הסתיר את העובדה שעברתי את הקו. סטיה זו ממחישה את העיקרון בנגרות אמן, לפיו עדיף לנסר קצת פחות מדי, ולהשלים עד להתאמה מושלמת בעזרת מפסלת או שופין:

מכל שיטות העבודה, היתה זו המהירה ביותר אך הפחות מדויקת

כאן הצלחתי לשים את ידי על מסור הקשת, וניסתי להמשיך איתו. מהר מאוד השתחררה המסורית למרות שנמתחה וקובעה כראוי, ובהמשך נקרעה. לא לסבלנות שלי המסור הזה:

כאן הצלחתי לשים את ידי על מסור הקשת, וניסתי להמשיך איתו. מהר מאוד השתחררה המסורית למרות שנמתחה וקובעה כראוי, ובהמשך נקרעה. לא לסבלנות שלי המסור הזה

הזמן הקצר בו יכולתי לעשות רעש במרפסת הלך והסתיים. נותרה מפסלת חדה באופן קביל, ונהגתי בה קצת בברבריות. את שיעור ההשחזה עוד לא קיבלתי, ואין לי מקבת (פטיש עץ):

נותרה מפסלת חדה באופן קביל, ונהגתי בה קצת בברבריות

הסנדביץ' אפשר קילוף הדרגתי של השכבות:

הסנדביץ' אפשר קילוף הדרגתי של השכבות:

את סיום תחתית השן אפשר לעשות עם מפסלת (אם יש לכם אחת ממש מושחזת ואתם יודעים איך לעבוד איתה), או בעזרת שופין, כלי ידני כשר למהדרין, בטוח לשימוש ומאפשר עבודה איטית תוך ביקורת על התוצאה:

את סיום תחתית השן אפשר לעשות עם מפסלת (אם יש לכם אחת ממש מושחזת ואתם יודעים איך לעבוד איתה), או בעזרת שופין, כלי ידני כשר למהדרין

אגב ביקורת, זוויתן קטן הוא כלי מאוד שימושי (ורצוי להחזיק גם זוויתן קטן יותר מזה שבתמונה). נעזרתי בו לסימון כל קווי הניסור והחיתוך, להעברת המשך הקו מהחזית לדופן, וגם לבדיקת אנכיות השיניים בכל המישורים. חשוב להקפיד ולסיים את יישור וביקורת כל השיניים, לפני העברת המידות לחלק הנגדי.

זוויתן קטן הוא כלי מאוד שימושי

לסיום קדחתי את פתח הכניסה עם מקדחה (חשמלית…) ומסור כוס. מרחתי מעט דבק עמיד בתנאי חוץ (Type II), ונעצתי כמה מסמרים פה ושם. הנה אחת הפינות שיצאה כמעט בסדר:

לסיום קדחתי את פתח הכניסה עם מקדחה (חשמלית...) ומסור כוס. מרחתי מעט דבק עמיד בתנאי חוץ (Type II), ונעצתי כמה מסמרים פה ושם

דווקא המחבר בין שני חלקי המכסה התגלה כחופשי מדי. הוספתי לו חיזוק פנימי, הדבקתי (בדבק עמיד בתנאי חוץ) והוספתי כמה מסמרים:

דווקא המחבר בין שני חלקי המכסה התגלה כחופשי מדי. הוספתי לו חיזוק פנימי, הדבקתי (בדבק עמיד בתנאי חוץ) והוספתי כמה מסמרים

התיבה המוכנה:

התיבה המוכנה

ותלויה מחוץ לאחת המרפסות, לצד אחותה הותיקה, במידות ובמיקום של תיבת דרורים, שזה האביב השני שמקננים בה דווקא ירגזים.

תלויה מחוץ לאחת המרפסות, לצד אחותה הותיקה, במידות ובמיקום של תיבת דרורים, שזה האביב השני שמקננים בה דווקא ירגזים

לסיום צילום מאירוע בו הוצאתי את הכיתה של בני לתלות כעשרים תיבות קינון שתרם בית הספר, בגינה הציבורית שמול ביתנו. למי ששכח כמה אהבנו פעם לטפס על עצים:

לסיום צילום מאירוע בו הוצאתי את הכיתה של בני לתלות כעשרים תיבות קינון שתרם בית הספר, בגינה הציבורית שמול ביתנו. למי ששכח כמה אהבנו פעם לטפס על עצים

להפוך (זמנית) מחרטת עץ למלטשת דיסק בחצי שעה

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/02/20160222_135339.jpg

אז הזדקקנו למכשיר שיעזור לנו ללטש חלקים קטנים בצורה יציבה ובטוחה. מלטשת דיסק לא הייתה לנו. אבל יש לנו מחרטה, ולמחרטה יש צלחת לליטוש קערות. עשינו אחד ועוד אחד, והרי התוצאה.

כרית סקוטצ' זה אחלה דבר

לקחנו כרית סקוטצ' של "7 שגם ככה משחזות הזווית הקטנות (יענו דיסק) של "4.5 לא התאימו לה מפאת מהירות הסיבוב שלהן, והורדנו לה את ההברגה עם משחזת זווית אחרת.

צלחת קערות ודיסק סקוטצ' בלי ההברגה

הסקוטצ' הפוך. כרגע הנייר הוא 6

הסקוטצ' הפוך. כרגע הנייר הוא 6". יוחלף בהמשך אחרת יזיק לדיסק סקוטצ'

עגינה חזקה לשולחן

למחרטה יש עגינה חזקה של הtool rest איתו עובדים כשחורים בעץ. הסרנו את החלק האופקי, ונשארנו עם חור בקוטר 3 ס"מ שניתן לנעול בתוכו מוט כשלהו. בהתחלה חשבנו שננעל מקל מטאטא, אבל אז נזכרתי שיש לנו מוטות מתכת לניסויים על מחרטת המתכת שלנו. אז חרטתי מוט בגודל המתאים והכנתי מגרעת במוט שתכנס בדיוק לחור בשולחן העתידי.

מוט אלומיניום עם מגרעת

מוט אלומיניום עם מגרעת

השולחן והרגל הנוספת

הכנו רגל נוספת מעץ שתשב על המשך העגינה בצורה טובה על הטרפז, ואותה חיברנו עם דבק וברגים לשולחן. לחיבור רגל האלומיניום קדחנו חור קטן במעט מהמגרעת ודחפנו בלחץ לתוך המשטח.

השולחן ללא רגל העץ הנוספת

השולחן ללא רגל העץ הנוספת

השולחן עם רגל העץ הנוספת

השולחן עם רגל העץ הנוספת

ו… זהו! פשוט, לא?

פשוט ללטש את הפנים העליונות של השולחן כדי שיהיו חלקות לעבודה, ולכוון את כל המתקן הכי קרוב למשטח הליטוש שאפשר בלי לגעת בו. מכאן הדרך לליטוש עוברת בלבחור את החלק לבדיקה ולכוון את המהירות הרצויה של המחרטה.

מלטשת הדיסק החדשה מזווית של עבודה

מלטשת הדיסק החדשה מזווית של עבודה

כאן אפשר לשאול למה לא לקבע דיסק במקום המחרטה אם אפשר. אז החיסרון של דיסק (משחזת זווית) היא שהמהירות שלה קבועה ומהירה מדי לליטוש מדויק. למחרטה לעומת זאת יש הרבה יותר כוח, הרבה פחות מהירות ובנוסף 8-10 מהירויות (במחרטה שלנו, יש גם כאלו אלקטרוניות שבהן אפשר לברור מהירות ברזולוציה גדולה אף יותר), מה שעושה את עבודת הליטוש מאוד גמישה ורלוונטית לעבודות קטנות.

 

 

 

כמוסת זמן –מסר מהעבר וההווה לעתיד

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/02/בידיים-כמוסת-זמן.jpg

הקדמה

מצאתי מכרה נטוש! מדהים! ממש כמו בסרטים, מנהרה בעומק כמה מאות מטרים, בסופה (לפחות הסוף שהגעתי אליו) בור בעומק 25 מטר שלא היה לי האומץ לרדת, סולם העץ הישן לא מרגיש הכי יציב, אולי אכין סולם חבלים וארד בעתיד.

בידיים- צוות המחקר נכנס למכרה הנטוש

צוות המחקר נכנס למכרה הנטוש

בידיים- עוד מכרה נטוש (שבסכנת התמוטטות)

עוד מכרה נטוש (שבסכנת התמוטטות)

בידיים- כלי עבודה ישנים שמצאנו במכרה הנטוש (כנראה בני 150 שנה לפחות)

כלי עבודה ישנים שמצאנו במכרה הנטוש (כנראה בני 150 שנה לפחות)

המכרה ככל הנראה בן 150 שנה לפחות, הוא מתקופת הבהלה לזהב (וכסף) שהיתה פה כאשר האדם הלבן יישב את קליפורניה. באותו אזור אני יודע שכרו כסף (המתכת) אז אני מניח שגם במכרה זה. במכרה מצאנו גם שני כלי עבודה ישנים (תמונה), ולאחר דיון החלטנו להשאיר אותם שם כחלק מהאתר ההיסטורי ולא לגנוב אותם כדי שיעלו אבק על המדף בבית. אך החלטנו כן להשאיר משהו במכרה שלא היה שם לפני – כמוסת זמן.

וכשרעיון כזה עולה, ושיחה כזו מתחילה, השאלה המתבקשת היא "מה את/ה היית משאיר/ה בכמוסת זמן?"

נפתח דיון מאוד מרתק ולכן חשבתי למה לא לפתוח אותו לחוכמת הרבים ולשאול את אותה שאלה כאן.

קהילת "בידיים"

"מה את/ה היית משאיר/ה בכמוסת זמן?"

את התשובות אשמח אם תכתבו בתגובות.

כמוסת הזמן 2כמוסת הזמן 3 כמוסת זמן 2 כמוסת זמן בעבר כמוסת זמן

רשימת מלאי לכמוסת הזמן

  1. רשימה של כל מה שהכמוסה מכילה
  2. מכתב למוצא – דרך יצירת קשר איתי או היורשים שלי (אני חייב לשמור על כתובת המייל ולהעביר לנכדים שעדיין אין לי).
  3. בקשה מתי לפתוח את הכמוסה, במידה ונמצא לפני בבקשה להטמין בחזרה
  4. עיתון (תמיד מתבקש)

    בידיים- עיתון ישן

    עיתון ישן

  5. תמונה שלנו ביום ההטמנה
  6. זרעים של צמחיית האזור
    בידיים- איסוף של זרעים מהצמחייה הילידה 2בידיים- איסוף של זרעים מהצמחייה הילידה 1
  7. זרעים של מזון
    בידיים- זרעים של מזון 2
  8. כלי עבודה עכשוי

    בידיים- כלי עבודה עכשוי

    כלי עבודה עכשוי

  9. דיסק צרוב
  10. DVD צרוב
  11. Flash disc או בעברית דיסק און קיי (אף אחד אחר בעולם לא משתמש בשם הזה).
  12. ספרי קודש (במדיה דיגיטלית) – תנ"ך, הברית החדשה, הקוראן, הספר של הסיקים, כתבי בודהה, כתבי קודש בשינטו, פילוסופיה יוונית ופילוסופיית רנסנס – מה עוד?

    בידיים- ספר קודש

    ספר קודש

  13. מילונים (במדיה דיגיטאלית) – ניתן להוריד הרבה מהשפות בגוגל translate, רק צריך לקוות שבעתיד ידעו מה זה "גוגל".

    בידיים- מילונים בכל השפות

    מילונים בכל השפות

  14. יצירת אומנות – פסל, ציור

    בידיים- יצירת אומנות

    יצירת אומנות

  15. שירים הכי נשמעים לתקופה הנוכחית – 2016/5
  16. מוסיקה שאני אוהב
  17. תמונות של העולם כפי שהוא היום
    בידיים- תמונות של שנת 2015בידיים- תמונות של שנת 2015
  18. רשימת בעיות שעל העולם לפתור – התחממות גלובלית, דעא"ש, פליטים סורים באירופה, דונלד טראמפ, החור באוזון, מציאת מקור אנרגיה חלופית.
    בידיים- התחממות גלובליתבידיים- בעיית הפליטים 2016
  19. מקור אנרגיה – סוללה, זרעים של תירס. מה עוד?
  20. חופן אדמה טרייה
    בידיים- חופן אדמה בצנצנת
  21. מים טהורים (איזה כיף שיש לנו פה שלג עכשיו!)

    בידיים- מי שלג בצנצנת

    מי שלג בצנצנת

  22. I phone/Smart Phone – כן כן, אקנה בחנות יד שניה מהדורה ישנה ואעלה לזיכרון שם את כל המידע הדיגיטאלי כדי שתהיה להם אפשרות לצפות.

    בידיים- טלפון חכם בחנות יד שניה

    טלפון חכם בחנות יד שניה

  23. המטען של הטלפון (בתקווה שבעתיד ישתמשו באותו בחשמל AC/DC מתח 110 V/ V220 כמו היום.
  24. לוח סולארי קטן – כחלק ממקורות הארגיה.
  25. טבלה מחזורית עדכנית- לפני כשבוע הסינים הצליחו ליצור שני יסודות חדשים (שאינם יציבים ומתפרקים תוך אלפיות השניה).
  26. מפות – מודפסות ועותק דיגיטאלי שניתן להוריד מגוגל maps.

    בידיים- מפות ישנות

    בידיים- מפות ישנות

  27. תמונות לווין של אזור המכרה.
  28. אחד החברים אמר שישים DNA של עצמו – אני מאוד מקווה שהתכוון לשערה או ציפורן.
  29. תרופה – אנטיביוטיקה/ אספרין.
  30. כסף עכשוי
  31. חומרים שונים (חתיכות בגודל 5 ס"מר) כדי לראות מה ישרוד:
    א. שקית פלסטיק
    ב. שקית פלסטיק מתכלה
    ג. ניר משרדי לבן
    ד. ניר עיתון
    ה. ניר טואלט
    ו. ניר קרטון
    ז. עץ
    ח. פנימית של אופנים
    ט. ניר אלומניום
    י. PVC
    יא. אריזה של חטיף
    יב. עור
    יג. כותנה
    יד. מה עוד?

הכנות

בימים אלו אני אוסף צנצנות זכוכית בגדלים שונים ואריזות פלסטיק של תרופות כדי להפריד בין חומרים שונים שעלולים להשפיע זה על זה- למשל הסוללות, הזרעים, חופן אדמה, מים, תרופות, טלפון, לוח סולארי, והשאר.

בידייים- מיכלי תרופות

מיכלי תרופות

בידיים- צנצנות זכוכית

צנצנות זכוכית

וידיאו

ישבתי בימים האחרונים וחקרתי את הנושא באינטרנט, מצאתי כמה סיפורים מעניינים:

MIT הטמינו כמוסת זמן מזכוכית שהיתה מיועדת לעוד אלף שנה אך נתגלה במהלך חפירת יסודות לבניין חדש, למיטב ידעתי הם כיבדו את הבקשה ולא פתחו את הכמוסה אלא חזרו להטמין באדמה.

 

כנסיה שפתחו כמוסת זמן מלפני 100 שנה ומצאו מזכרות מעניינות מהעבר.

 
 

מגילות קומרן – רועה צאן צעיר שמצא מערה כאשר הלך לחפש את אחת העיזים שלו שהלכה לאיבוד, במערה נמצאו המגילות ושק מלא בבגדים מאותה תקופה (מדהים).

 
 
 

כמוסת הזמן של סטיב ג'ובס

כמוסת הזמן של סטיב ג'ובס

כמוסת הזמן של סטיב ג'ובס

אנשים פרטיים שהטמינו כמוסת זמן בעבר והחליטו לפתוח היום (לא ברור למה).

 
 

לאחר 15 שנה שכחו את המפתח (או הקוד) ומצאו דרך מקורית לפתוח

 

מדריכים שונים על איך להכין כמוסת זמן, באחד מהם הם טענו שיש קהילה אינטרנטית שניתן לשמור בה את המיקום והזמן על מפה ברשת כדי שלא ילך לאיבוד- לצערי אני לא הצלחתי למצוא (מישהו מכיר?)

 
 
 

סיכום

זהו, אלו הם כל הרעיונות שלי, באמת אשמח לשמוע עוד רעיונות מכם וקישורים למקורות אינפורמציה טובים ברשת כדי שאוכל לבנות את הכמוסה הטובה ביותר לפני שאטמין אותה במעמקי המכרה.

איך מכינים כף מחתיכת עץ?

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/01/CYMERA_20151207_184516.jpg

את הכף הראשונה שלי הכנתי בהכנות שלי לפרוייקט הביטט. הראשונה לקחה לי כמעט שעתיים. השלישית כחצי מזה. מאז קשה להפסיק עם העניין הזה. ומעבר לכך – אני כבר לא רוצה לאכול בכפות שלא אני הכנתי!

CYMERA_20151211_084534מתחילים בלבחור חתיכת עץ מתאימה שממנה נכין שתי כפיות. אני ממליץ על עץ אבוקדו למתחילים – הוא רך יותר ונוח לגילוף. כדאי לעבוד עם עץ יבש. לאחר שחתכנו את הענך לאורך של כף+עשר ס"מ -  אנחנו נחצה לשתיים בעזרת הגרזן שלנו. כל גרזן יתאים. על ביקוע עץ תסתכלו בקישור הזה ביוטוב.  אין לי תמונה כל כך טובה של השלב הזה. מצטער! אז התמונה תמחיש את השלב הזה וגם את הבא. תוכלו לראות בתמונות הבאות שאני משתמש בגרזן של חברת "הולטאפורס" – חברה שוודית שנחשבת לא רעה וגם לא יקרה מדי. זה גרזן שטוב לגילוף ולכל מיני צרכים אחרים לאנשים שאוהבים דברים כמו גרזנים.

CYMERA_20151202_151617השלב הבא הוא שלב הגחל. הסכנה בשלב הזה היא כוויה מהגחל ושאיפת עשן – אז תשימו לב! בעצם, מה שאנחנו עושים זה גילוף בעזרת שריפה. מניחים את הגחל במקום שבו אנחנו נרצה את השקע של הכפית. כדאי לשמור על מרחק של שלושה ס"מ לפחות מקצה העץ ולהחזיק את הגחל במקומו בעזרת מקל נוסף. עכשיו ננשוף בעדינות וממושכות עד שבעצם נשרוף את החור של הכפית. אתם תראו את הגחל מתפשט אל תוך העץ.

כל כמה זמן, תגרדו בעזרת המקל את הפחם שנוצר לכם – כדי לראות לאיזה עומק הגעתם. במקביל כדאי להניח אצבע בחלק התחתון של המקל, כדי להרגיש שזה לא מתחמם יותר מדי. אם זה ממש מתחמם – סימן שאתם מתקרבים לדופן התחתונה ושצריך להפסיק.
CYMERA_20151202_153521כשהרגשנו שהשקע בצורה הנכונה – אנחנו נעבור לשלב הבא – שלב גילוף ראש הכפית. הוראות הבטיחות לגילוף תלויות בסוג הסכין שתעבדו איתו. אבל בגדול, אל תגלפו לכיוון הגוף. תרגישו את העבודה עם הסכין. תזכרו להיות חדים – חוסר ריכוז = חוסר אצבעות. כדאי לסיים לעשות את כל צורת ראש הכפית לפני שעוברים לגלף את הידית. זה השלב הכי ארוך בהכנת הכפית. אני ממליץ אישית על סכין אופינל – היא זולה ומאוד איכותית. נוחה לעבודה וקלה יחסית לתחזוקה.

 

 

CYMERA_20151202_162922

 

כשסיימנו לגלף את ראש הכפית, נעבור להכין את הידית! השלב הזה רץ דיי מהר ובקלות ולכן כדאי להיות זהירים שאנחנו לא מקצרים בטעות את הידית. בואו נגלף עד שיהיה לנו באמת נוח להחזיק ובאמת נוח להכניס את זה לפה.
שלב הפיניש הוא מאוד נחמד – אנחנו נצלה בעדינות את הכפית על המדורה. עד שהיא תשחים. זה מקשה את העץ ואוטם אותו. וזה גם מחליק כל מיני שבבים וקוצים. מאוד נחמד.

זהו. יש לנו כפית!

 

CYMERA_20151223_111430

עכשיו כשסיימתי לכתוב את המדריך המאוד פשוט הזה – גיליתי את האיש החמוד הזה שהכין מדריך מצחיק. יצאו לו כפיות פחות יפות – אבל הוא פשוט כזה חמוד!

 

 

 

 

על שולחן הנגרות –חלק א'

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/03/20.jpg

שולחן נגרות רציני אינו רק סמל סטטוס, ולא רק "מבחן חניכה" לנגר המתחיל. מי שתחביב הנגרות שלו יקר לליבו, בטח לא ירצה שהשולחן הקטן והקל שלו יטייל בכל החדר כשמפעילים עליו כח, שהגב יכאב כיוון שהשולחן נמוך מדי, או שהכסא אותו מתקנים יתברר כרחב מכדי להיות מונח על השולחן, ולכן צריך לעבוד על הרצפה.

מידות השולחן, מידת המסיביות שלו והאביזרים שיותקנו עליו, נגזרים מאופי ומאינטנסיביות השימוש, ולא פחות חשוב – מנתוני החלל בו הוא נמצא.

מי שיש לו (ולי אין) כלים כמו מסור שולחן או שולחן ראוטר, אולי ירצה כי השולחן יהיה בגובה שיאפשר גלילת העצים בהמשך לגובה שולחן המסור (מעין feeder). מי שעובד באופן קבוע עם מכשירים שולחניים כמו מקדחת עמוד, מסור נימה או משחזת שולחנית, ירצה להתחשב בהם ולקבע אותם לשולחן. מי שנוהג להשתמש בשולחן רק כדי להרכיב דלתות, כמו האלומינצ'יק החביב עלי, עשוי להסתפק בשולחן קל אך גדול מאוד ומישורי באופן מאוד מדויק. מי שעובד עם כלים הדרושים הפעלת משקל הגוף, אולי יעדיף שולחן נמוך מזה המנגר קופסאות קטנות ומדויקות, ואם האחרון עובד בישיבה, אולי יתאים את גובה השולחן לכסא. מי שנהנה מחלל גדול לעבודה, ישמח לשולחן גדול, ואולי ירצה אפשרות לגשת לשולחן מכל אחת מצלעותיו.

אני מנגר בפינה במרפסת דירתנו, כל פעם משהו אחר ובאופן אחר, והשטח מוגבל, השולחן הישן ניצב מול חלון, והחדש – צמוד לקיר. כמי שמנסה לקחת את תחביב הנגרות שלו בפרופורציה, אין לי כלים חשמליים כבדים שיש לקבע לשולחן, מקבל בהבנה כי חלק מהניסורים יוזמנו ממחסן העצים, ואשתי קיבלה בהבנה שאת דלתות התריס למרפסת של הילדה, הדבקתי על הרצפה באמצע הסלון. גובהי 1.80 מ' ואני מנגר בעמידה. כל זה משאיר אותנו עם שולחן מינימלי ברוחב 60 ס"מ, באורך מטר וחצי ובגובה 90 ס"מ. אני ימני ולכן המלחציים יהיו קרובים לפינה השמאלית של חזית השולחן.

מחיר שולחן חובבים סביר מתחיל סביב 2,500 ₪, הנה אחד שדי דומה בתכניתו לשולחן שבניתי. למי שבונה לבד, קורות אורן 5/10 מוקצעות, הן בחירה סבירה – הרגליים משתי קורות מודבקות גב אל גב, לקורות האופקיות עשויה להספיק קורה יחידה.

לביז'ו היתה במרפסת ערימת קרשים בחתך 3.2/9.2 ס"מ מהניסיון הראשון לבנות דלתות תריס, עוד כמה השלמות ויש רגליים וקושרות. כ- 250 ₪ לקרשים לפלטה העליונה ולכמה ברגים, ויש שולחן. אם הייתי צריך לקנות את כל הקרשים (עץ אורן פשוט), עלות העץ והברגים היתה כ- 500 ₪. עלות זוג מלחצי נגרות בסיסיים (ואפשר להסתפק בזוג אחד) החל מ- 250 ₪, ועוד נניח 100 ₪ ללכה או שמן לגימור, ולדבק נגרים.

השולחן להלן נבנה ברובו המכריע משאריות עץ שהיו מונחות במרפסת. קניתי קרש אחד ב- 25 ₪, ברגים ב- 50 ₪ ורגליות (שלא נוצלו) בכ- 20 ₪. קניתי מקדח אחד (יקר יחסית) בכמה עשרות ₪, ויתר הציוד והחומרים, עד רמת הלכה והדבק, שכבו בארון. סה"כ שילמתי סביב 100 ₪, ובהרבה עבודת כפיים.

בחרתי לעבוד בעיקר עם כלים ידניים. התחלתי בניסור ידני של מסגרת דלתות התריס. לקבלת קו ניסור ישר, עבדתי בשיטה הנקראת “knife wall”, לפיו יוצרים חריץ בעזרת מפסלת, המוליך את המסור בתחילת דרכו. יש לשים לב לעבוד ב- “waste side” (מצד החומר העודף).

יוצרים חריץ בעזרת מפסלת, המוליך את המסור בתחילת דרכו

צפוי כי קו הניסור ייצא ישר, וייתכן כי יסטה מהאנך, סטיה אותה מתקנים עם מקצוע ידני, רצוי על “shooting board”. למי שאין כלים כאלו, רצוי לסמן מראש בעיפרון קו ישר סביב הקרש, לבדוק לאחר הניסור, ולשייף עד להגעה לקו בכל צלעות הגדע. ראו גם את סרטו של פול סלרס. עוד נחזור לסדרת סרטים זו, בה הוא מדגים בנית שולחן נגרות (בעיצוב שונה לגמרי), בעזרת כמה כלים ידניים בסיסיים.

הדבקת הקורות האופקיות:

הדבקת הקורות האופקיות

על הרצפה כמה קורות, אחוזות בכל כליבה, קטנה או גדולה, שיכולתי לשים עליה את ידי. על השולחן הישן קורה שנמצאה מעט מעוותת, והסרתי ממנה חומר בהקצעה, כדי שמישור המגע שלה עם הקורה אליה תודבק, יהיה אחיד:

על השולחן הישן קורה שנמצאה מעט מעוותת, והסרתי ממנה חומר בהקצעה

שתיים מהקורות האופקיות ניסרתי ידנית לאורך, והדבקתי גב אל גב. התוצאה חייבה הקצעה מהותית, עד להגעה לתלתל עץ אחיד לכל רוחב הקורה. על הרצפה משמאל אחת הרגליים, עשויה 3 קורות 3.2/9.2 ס"מ מודבקות, כאשר הקורה האמצעית ארוכה יותר ותשמש כ"סין" (תקע) לשם חיבור לקורות האופקיות.

התוצאה חייבה הקצעה מהותית, עד להגעה לתלתל עץ אחיד לכל רוחב הקורה

את השקעים ("גרז"), הכנתי עם מפסלת ופטיש (ועוד כלי קטן לסיוע בניקוי הנסורת מהשקעים). השיטה מוסברת בסרטון של פול סלרס, והיא מאפשרת עבודה די מדויקת. רוחב הגרז 32 מ"מ, רוחב המפסלת הרחבה שיש לי 12 מ"מ, לכן הכנתי שני חריצים מקבילים ובהמשך פיניתי את היתרה. כיוון שהצד הנגדי של הקורה לא יהיה גלוי לעין אחרי ההרכבה, חצבתי לכל העומק (6.4 ס"מ) מאותו הצד. אורך הקורה 9.2 ס"מ, אורך הגרז 7 ס"מ, בהתאם ניסרתי ויצרתי "כתף" בסין. הגוונים הצהובים בתמונה, הם מסופת האבק הנוראית של ספטמבר 2015 – חלונות המרפסת סגורים, המזגן בחדר הסמוך מופעל, מאוורר גדול גויס לעזרה – ואפשר לנגר בניחותא. היופי בנגרות ידנית הוא השקט היחסי (פרט לחבטות הפטיש בפרט ספציפי זה), ומיעוט האבק יחסית לניסור, קידוח ושיוף עם כלים חשמליים.

הכנתי שני חריצים מקבילים ובהמשך פיניתי את היתרה

והנה אחד הניצבים באיזה שלב ביניים המסביר את מבנהו:

והנה אחד הניצבים באיזה שלב ביניים המסביר את מבנהו

ניקוי הגרזים (שקעים) להתאמה סופית לסינים (תקעים), בעזרת שופין שטוח, לאחר סימון בעיפרון היכן הסין נתקע בהרכבת ניסיון ללא הפעלת כח רב:

ניקוי הגרזים (שקעים) להתאמה סופית לסינים (תקעים), בעזרת שופין שטוח

והנה הרגליים לאחר הרכבה יבשה, ליד השולחן המאולתר הישן. קורות המשטח העליון של השולחן הישן, מיועדות להפוך לקורות קושרות בין רגלי השולחן החדש. רגלי השולחן החדש מסגירות את מקורן בפירוק של מסגרת – ראו את סימני מחברי הסין-וגרז הישנים.

והנה הרגליים לאחר הרכבה יבשה, ליד השולחן המאולתר הישן

שיטת הכנת הגרזים לעיל נראית מדויקת. דופן הגרז נראית ישרה לכל העומק מאחר ונתמכה ע"י המפסלת בעת החציבה, אבל – למעשה זו עבודה ביד חופשית, וכמו שבניסור ביד חופשית סביר שתהיה סטית-מה מהאנך, גם כאן המפסלת סטתה מעט מהאנך.

למעשה זו עבודה ביד חופשית, וכמו שבניסור ביד חופשית סביר שתהיה סטית-מה מהאנך, גם כאן המפסלת סטתה מעט מהאנך

צילום פרידה משולחן הנגרות הישן והמאולתר, ששירת אותי נאמנה בכמה השנים האחרונות, לפני שהמשטח שלו נלקח להכנת הקושרות לשולחן החדש:

צילום פרידה משולחן הנגרות הישן והמאולתר, ששירת אותי נאמנה בכמה השנים האחרונות, לפני שהמשטח שלו נלקח להכנת הקושרות לשולחן החדש

כדי לאפשר פירוק השולחן, שמשקלו צפוי להיות באיזור ה- 80 ק"ג, הוחלט להמשיך בחיבורי ברגים, למרות שהם נחשבים חזקים פחות מאשר חיבורי סין-וגרז. מקדחת עמוד-אין, אנכיות הקידוח נקבעה בסיוע פינת אחד הגרזים, שנודבה לשמש סרגל אנכי ב- 2 מישורים. הקידוח כאן הוא באחת הרגליים:

מקדחת עמוד-אין, אנכיות הקידוח נקבעה בסיוע פינת אחד הגרזים, שנודבה לשמש סרגל אנכי ב- 2 מישורים

והנה אחת מקורות השולחן הישן, כלובה זמנית לשם קידוח

והנה אחת מקורות השולחן הישן, כלובה זמנית לשם קידוח

"הכל בעשר" – דיבלי עץ, עוקצים לסימון הקידוח בחלק השני, שופין עגול, מקדח ספירלי איכותי, ומקדח ארוך להמשך העבודה. על המקדח הארוך קשה לשלוט, לכן תחילת הקידוח נעשתה עם המקדח הרגיל.

דיבלי עץ, עוקצים לסימון הקידוח בחלק השני, שופין עגול, מקדח ספירלי איכותי, ומקדח ארוך להמשך העבודה.

שיטת העבודה היתה חיבור כל קורה בדיבל לרגל, כליבה, וקידוח הבורג השני באותה הקורה. כשניסיתי לקצר ולקדוח דרך הדיבל, סטה המקדח מצירו:

כשניסיתי לקצר ולקדוח דרך הדיבל, סטה המקדח מצירו

הרכבת ניסיון על יבש, החריצים לאומים נחצבו עם מפסלת בשיטה הידועה. שניים מהקרשים המרכיבים את הרגל האחורית, נלקחו מספת פוטון, ראו הפסים הבהירים במקומות שהיו הלייסטים:

הרכבת ניסיון על יבש, החריצים לאומים נחצבו עם מפסלת בשיטה הידועה

ומראה כללי של בסיס השולחן לפני המשך העבודה.

הרכבת ניסיון על יבש, החריצים לאומים נחצבו עם מפסלת בשיטה הידועה  ומראה כללי של בסיס השולחן לפני המשך העבודה

לאחר שיוף מאוד מינורי, יושמה במברשת לכה שקופה על בסיס מים (שארית מפרויקט קודם). להשלמת הרגליים, ניקנו רגליות פילוס מסיביות. ברצפת המרפסת שיפוע לניקוז, הקרשים היו עקומים, וגם אני לא ניסרתי, קדחתי וחצבתי הכי מדויק. בסופו של דבר פילסתי את השולחן בעזרת פיסת דיקט, וכדי לבודד את העץ מהרצפה (ולנסות לעמם את חבטות הפטיש בעת עבודה עם מפסלות), ציפיתי את תחתית הרגליים בספוג "קומפריבנד" מהסוג שמשמש לבידוד אקוסטי מתחת לניצבי מחיצות גבס (גם זו שארית מקיר גבס שבניתי בבית).

ציפיתי את תחתית הרגליים בספוג "קומפריבנד" מהסוג שמשמש לבידוד אקוסטי מתחת לניצבי מחיצות גבס

הפלטה העליונה היתה אמורה להיות עשויה עץ מלא בעובי כ- 7 ס"מ, מודבקת מקורות בעמידה. עץ בוק התברר כיקר מדי, אורן באיכות משביעת רצון לא מצאתי, שולחן הנגרות הישן פורק לפני כחודש והידיים מבקשות עבודה. אז נפלו עיני על כמה דלתות מארון ישן, שגאלתי פעם ממכולה של שיפוצניק. על פי משקלן ועל פי מה שראיתי בקדחי הצירים ובמקומות שהתקלף הפורניר, הדלתות מסיביות ובנויות עץ אורן מלא. מידות הדלתות 50/120 ס"מ, קצת פחות ממה שרציתי.

אז נפלו עיני על כמה דלתות מארון ישן, שגאלתי פעם ממכולה של שיפוצניק

אבל קדימה לעבודה, ראשית שיוף הלכה כדי שהדבק ייתפס. בהמשך הודבקו 3 פלטות זו על גבי זו, וחוזקו ב- 21 ברגים. המטרה היתה ש- 3 הפלטות יעבדו יחד מבחינה קונסטרוקטיבית.

אבל קדימה לעבודה, ראשית שיוף הלכה כדי שהדבק ייתפס. בהמשך הודבקו 3 פלטות זו על גבי זו, וחוזקו ב- 21 ברגים

והנה השולחן לאחר חיבור הפלטה לבסיס בברגים סמויים (הברגים בקוטר 6 מ"מ, קדחי הברגים בקורה בקוטר 10 מ"מ, לאפשר שינויי התפשטות והתכווצות של הפלטה יחסית לבסיס), והרכבה ראשונית של זוג המלחציים הקדמיים.

והנה השולחן לאחר חיבור הפלטה לבסיס בברגים סמויים והרכבה ראשונית של זוג המלחציים הקדמיים

המשך העבודה על השולחן – שדרוג המלחציים, בדיקת אפשרות לזוג מלחציים נוסף, הוספת "שוקת", מדף תחתון – באחד המדריכים הבאים.

 

מדריך לתליית ווילונות ממה שיש

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2015/12/IMG_9814.jpg

איתרע מזלנו והבית שאנחנו מתגוררות בו חסר דלתות.. אז נתרמנו למלאכה, לאחר דיון ומחשבה הבנו שווילונות יהיו הפתרון הכי מתאים לפרטיות במקרה שלנו. קנינו (לא היתה ברירה..) בד, תפרנו ווילונות עבים ועכשיו נשאר רק לתלות. הבעיה – מוטות לווילון שמוצאים, לרוב הם לא עומדים ברף האסטטי שלי, אם קונים – הזולים, מכוערים בעיני, ואילו המוטות היפים יותר – יקרים מדי.
למזלנו, גל, כבר אלתר משהו, שעיקרו שהוא פשוט וגם אסטטי, מושלם.

מה צריך?

  • מקלות במבוק, לנו היה בשפע, משאב מקומי מרחבי הקיבוץ, אפשר להמיר במקל חזק אחר, קנה עבה גם יכול לעמוד במשימה, אבל עלול להעמיד אתגר קטן.
  • חוט ברזל 4 מ"מ
  • מסור חשמל/ מצ'טה/ מזמרה
  • דיסק/ נייר ליטוש
  • ג'בקה או קאטר טוב במיוחד
  • פטיש
  • מקדחה

שלב ראשון – הכנת הבמבוק

את הענפים הקטנים שיוצאים מכל מפרק חתכנו עם מסור חשמלי. אם הבמבוק עוד ירוק אפשר לחתוך גם עם מצ'טה או מזמרה.

את הענפים הקטנים שיוצאים מכל מפרק חתכנו עם מסור חשמלי
אחרי החיתוך כדאי ללטש כדי שהווילון לא ייתקע במפרקים, אנחנו ליטשנו עם דיסק.

 אחרי החיתוך כדאי ללטש כדי שהווילון לא ייתקע במפרקים, אנחנו ליטשנו עם דיסק
כעת מודדים את רוחב הפתח, על הבמבוק כדאי לסמן את הרוחב ממפרק למפרק ולחתוך מעט מעבר למפרק.

שלב שני – מכינים את המתלים

חותכים את חוט הברזל לאורך של 40 סמ בערך, אם אין קאטר טוב, אפשר למעוך את החוט, לחתוך חצי מהעובי ואז לכופף והסדק יוביל לזה שהחוט יישבר איפה שסימנתם. מלפפים סיבוב שלם סביב המוט כך שישאר 10 סמ משני צידי הליפוף, את הליפוף עושים מהצד הפנימי של מפרק הקצה (המפרק ימנע את תזוזת המוט כאשר הוא מחובר לקיר)
מלפפים סיבוב שלם סביב המוט כך שישאר 10 סמ משני צידי הליפוף, את הליפוף עושים מהצד הפנימי של מפרק הקצה

שלב שלישי – קדיחה וחיבור לקיר

קודחים בקיר שני חורים, אחד מעל השני, במקדח וידיה 4 או 5 מ"מ. את חוט הברזל יש לפתל-לעקם, כדאי להצר אותו מעט קרוב למוט ואת הקצוות להרחיב, המטרה היא שהוא ייכנס בלחץ לקיר והפיתול הוא זה שימנע ממנו להשלף החוצה. דופקים אותו פנימה בעזרת פטיש. משחילים את הווילון פנימה ועושות את אותו הדבר בקצה השני.

דופקים אותו פנימה בעזרת פטיש. משחילים את הווילון פנימה ועושות את אותו הדבר בקצה השנימוכןוואלה.
מוט לווילון שעומד בתקנים המחמירים של תמי אביחיל.
תודה גל. שוב הצלת את היום.

תמונה מלאה


מתקן להאכלת ציפורים

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/03/IMG_20160317_181037.jpg

את המתקן הבא מכין כל ילד אמריקאי בכיתה ב', מכיוון שאנו לא הלכנו לבית ספר כאן חשבתי שיהיה מעניין לחלוק אתכם מדריך פשוט זה לכבוד האביב, מה גם שהוא קל ומומלץ להכנה עם ילדים. בהצלחה.

חומרים

  • איצטרובלים
  • חוט ברזל או חוט קשירה
  • חמאת בוטנים/ טחינה/ עיסה של מים קמח וסוכר/ דבש – איפה שאני חי חמאת בוטנים זולה באופן מגוחך, אך בארץ ניתן להשתמש בטחינה, דבש או אפילו עיסת קמח, סוכר ומים שיוצאת דביקה לא פחות.
  • מזון לציפורים (עדיף זרעי בר שגדלים באזור)
איצטרובלים

איצטרובלים

תולים באזור בו יש גישה לציפורים

אופן ההכנה

קושרים את האיצטרובל בעזרת חוט הברזל או חוט הקשירה

קשירת חוט ברזל לאצטרובלקשירת חוט ברזל לאצטרובל

מצפים בחמאת בוטנים

מצפים את האיצטרובל בחמאת בוטניםמצפים את האיצטרובל בחמאת בוטנים

טובלים במזון הציפורים כדי שידבק טוב טוב מסביב לאיצטרובל

טובלים במזון הציפורים כדי שידבק טוב טוב מסביב לאיצטובל

תולים באזור בו יש גישה לציפורים אך לא לחיות אחרות כמו נמלים, עכברים או כלבים (שמסתבר שגם אוהבים חמאת בוטנים)

תולים באזור בו יש גישה לציפוריםתולים באזור בו יש גישה לציפוריםתולים באזור בו יש גישה לציפוריםתולים באזור בו יש גישה לציפוריםתולים באזור בו יש גישה לציפורים

הדיון האקולוגי

האם בסדר מבחינתנו כבני אדם להאכיל חיות בר? דעתי היא שלא, אך יחד עם זאת הרבה ציפורים איבדו את המקום בו ליקטו מזון בסביבה העירונית, ולכן אם ברצונינו להמשיך לראות ציפורי בר (חוץ מעורבים) אולי זה בסדר עבורינו לעודד אותם לחזור לחיות בקרבנו, ע"י האכלה ובניית תיבות קינון. מה דעתכם?

גלגל המשאבים –איך לשמור על הקהילה בגינה

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/03/IMG_1519.jpg

יש לי סיפור אישי לא קצר שקשור לגינות קהילתיות – לאורך 5 שנים של פעילות עבדתי בגינות רבות בחיפה ובלוד, ארבע מתוכן עזרתי להקים, וכמה מהן ליוויתי במשך שנים. עם הזמן למדתי לשים לב לקוים משותפים מסוימים בדינמיקה של העבודה, במאמר זה אנסה לשתף ברעיון/מודל שחשבתי עליו שקושר בין התפתחות הגינה והמשאבים הקהילתיים שבה. אשמח מאוד לקבל תגובות על הרעיון הזה, כי תכל׳ס כמו כל מדריך ומאמר זו ההזדמנות שלי לעבד את הדברים עם עצמי ובפעם הראשונה ביחד איתכם, שמכם אני תופס כבעלי ניסיון וידע בתחום…

חיפאים אבל אופטימיים

הסיפור האישי שלי עם הגינות מתחיל בגינה הקהילתית של שכונת בת-גלים בחיפה. בגינה המופלאה הזו גיליתי את המושג קהילה מחדש על שלל המשמעויות שלו והדימויים החדשים שלפעמים באים איתו. סביב הגינה הזו הספקתי לראות קבוצות שנטשו או אימצו את הגינה והיא הראתה לי כמה פעמים שיש דפוסים בגינה שקורים לבד לבד בלי שאף אחד יזם אותם או התכוון אליהם. ביניהם גם כאלה שחוזרים ונשנים ושווה לעבוד איתם או לפחות להתייחס אליהם בפעילות שלנו. אז המנגנון שאנסה לתאר כאן הוא מעגלי (איך לא!?) ומורכב מ3 שלבים(!!!) של גיוס קהילה – לקיחת אחריות ותכנון – יצירת משאבים וחוזר חלילה.
גלגל משאבים
זה המודל בגדול ועכשיו אנסה להסביר את השלבים והקשרים ביניהם כמו שאני תופס אותם.

גיוס קהילה ומיפוי צרכים

לפי כל הדוגמאות שאני מכיר התהליך הנכון להקמת גינה מתחיל בגיוס פעילים. המשאב הראשון שיש ל90% מהגינות הוא בן אדם אחד או 2 עם מוטיבציה יוצאת דופן, מה שידוע כ״משוגעים לדבר״. בשנים הראשונות של הגינה זהו משאב כמעט בלתי מתכלה והכי יקר ערך! עם זאת על משוגעים בלבד לא תקום גינה (וכשתקום לא תשרוד. באמת.) וחשוב מאוד להתחיל בגיוס פעילים נוספים. אם אין עדיין שטח מסוים יש להמשיך בחיפוש השטח ותכנונו – רוב הגינות שהתחילו דווקא בתכנון והצבת עובדות בשטח וגיסו פעילים קבועים רק אחרי התקשו מאד בהמשך. ראו את המודל החיפאי כדוגמא להצלחת הגישה של נתינת ההובלה לקהילה.

תהליך התכנון ולקיחת האחריות

לאחר גיוס הפעילים והגופים התומכים נכון להתחיל בבחינה ולמידה של הצרכים והחלומות שברצונם שהגינה הקהילתית תגשים להם. עם מיפוי הצרכים והצבת היעדים, עלינו לברר גם מה הם המשאבים העומדים לרשותנו ובעזרתם ליצור תכנון לגינה ותכנון פעילויות שנתי (בתחילת העבודה גם חצי שנה זה מספיק). התכנון חייב להיעשות בשיתוף עם התושבים כדי שאלו יהיו מחוייבים לו והצלחתו תהיה הצלחתם, לא פחות!

הגינות הקהילתיות בשביל רבים הן שטח בו יוכלו להגשים חלומות. לפעמים חלקנו מגלים על חלומות שלא ידענו שיש לנו, אבל כדי שנוכל לעבוד במשותף כקהילה להגשמת החלומות האלו נדרשת עבודה משותפת והסכמה על דרכי הפעולה. התוכנית מגלמת את כל מה שהסכמנו עליו ומה צריך לעשות בשביל זה ופחות או יותר מתי. על פעולת התיכנון המשותף ותכנון משתף קהילה שווה לכתוב ספר שלם וחסר לנו על זה בעיני יותר חומר באתר(!) וממה שאני מכיר באינטרנט בכלל, יש חומר קיים אך לא מספיק, נגיעה אחת של אסף בנושא תמצאו כאן.

מצד המשאבים בפשטות – יש להוסיף לתוכנית יצירה של משאבים חדשים שאנחנו רוצים ותחזוקת הקיים. אתן דוגמא למספר משאבים והתחזוקה השוטפת שלהם כדי להבהיר את הכוונה-

תכנון משותף - מפגש ראשון לגיבוש החזון

תכנון משותף – מפגש ראשון לגיבוש החזון

ערוגת ירקות - שתילה, עישוב, קטיף, דישון, טיפול במחלות וכד׳
עצים - גיזום, דישון, קטיף, טיפול במחלות.
קשר עם המתנ״ס והעיריה - כינוס שולחן עגול אחת לחצי שנה עם מקבלי החלטות בקהילה-
פינת ישיבה - שמירה על הניקיון ותחזוקה לעיתים רחוקות-ֿ
שבילים - סידור ועישוב אחת לתקופה של 3-4 חודשים.-
מסורת של קבלת שבת קהילתית - ארגון, תזכורות, סידור השטח אחרי ועוד…

כל אלו הם אמצעי ייצור ומשאבים כמעט בלתי מתכלים שיש לנו בגינה ובכל זאת הם ידרשו תחזוקה וחלקם כמו ערוגת הירקות אפילו הרבה ממנה במהלך השנה. בתכנון של הגינה חשוב שנבין אם נוכל להתמודד עם תחזוקה זו ולתכנן שיישאר לנו מספיק זמן גם לדברים אחרים, זהו.

הוצאת התוכנית לפועל ויצירת המשאבים

משאבים של קהילה ושל גינה הם ממש לא רק המשאבים הפיזיים שלה, להיפך, ככל שהמשאבים ואמצעי הייצור הפיזיים שלנו יצמחו נצטרך לפתח יותר משאבים תרבותיים כדי לנהל אותם. סתם כדוגמא – קוד התנהגות לפיו פעילי הגינה יברכו אחד את השני לשלום ולא יתביישו לבקש עזרה אחד מהשני הוא משאב חשוב שהתחזוקה שלו מורכבת, I shit you not!
כדי שנבין על מה מדובר, הנה כמה דוגמאות למשאבים שונים שהם הבסיס לכמעט כל הגינות הקהילתיות -

אמצעי יצור (חממה, תנור, קומפוסטר, כלי עבודה)
קשרים למוסדות/ פעילים (מתנ״ס, עיתון, ועד השכונה, תורמים)
מסורות קהילתיות (קבלת שבת, חגים)
תרבות ארגונית (קופת גינה, תקנון, אורגניות של קבוצה וקודים חברתיים)
נסיון מצטבר של הפעילים
מוניטין בשכונה
מתקנים (שבילים, פינות ישיבה, גדר, ערוגה מוגבהת)
מגוון ביולוגי מפותח
ערכים עיצוביים (קשתות, פסיפס, תכנון השטח, פרחים מיוחדים)

IMG_1519

קצת צל מתחת לחרוב בן 4 איפשר סדנא לקליעה ממחטי אורן

משאבים אלו אחרי שנשיג אותם ישנו פעם אחר פעם את החוויה והאופי של הגינה, בשילוב עם שינויים בהרכב הפעילים שמצטרפים, נוטשים ומשתנים – זוג שנפרד, זוג שילד, תחומי עניין משתנים ועוד. בתקופה זו בה אנחנו כביכול רק עובדים כדי לממש את התכנון, בפעילות ״שגרתית״ אנו משנים את הסביבה ובעצם כבר עובדים עם קהילה טיפה שונה על גינה טיפה שונה ממה שהתחלנו. חשוב גם להבין שעצם יצירת המשאבים מכשירה את הקרקע לחלומות הבאים שהגינה תוכל להגשים, צל של עץ יוכל לתת למישהו השראה לבניית ערסל, ציוד נגרות יאפשר לאנשים להעז להגשים חלומות לבניה בעץ ועוד ועוד.

וחוזר חלילה

תוך כדי שהשינויים קורים בגינה, אנחנו מתחילים לראות פירות מעמלנו, יש ״שגרה״ מסוימת של פעילות ואולי אפילו קצת תחושה של שפע. זה הזמן לשים לב שלא נפספס את הפעילים העתידיים של הגינה כי תהליך הגיוס שיניע את המעגל הבא לפי המודל בתכל׳ס נמשך כל הזמן. איך מצרפים פעילים חדשים? - הנגשת הפעילות של הגינה על ידי שמירה על אסתטיקה בסיסית וחזות מזמינה, לוח מודעות או שלט כניסה, הסבר קצר ופרטים ליצירת קשר הם התחלה טובה. אירועים בגינה, הזמנה של בתי ספר וגנים בליווי ההורים, אירוח סדנאות ורעיונות אחרים שיש לכם יעבדו גם הם. עם כל זה בעיני הדבר שמביא הכי הרבה תוצאות ופעילים רציניים הוא הסברת פנים ל״מתעניינים״ – אותם אנשים מהסביבה שרואים את העבודה שלכם, מביעים סקרנות, הערכה ולפעמים רצון להשתתף.

מדגמנים חלומות ויצירת משאבים בבת גלים

מדגמנים חלומות ויצירת משאבים בבת גלים

יאללה, סגרנו מעגל וקרה הרבה בגינה, עמדנו ביעדים שלנו והשגנו משאבים, יש איתנו פעילים חדשים וגם לנו כבר מתחילים לעלות רעיונות וחלומות חדשים על מה היינו רוצים לעשות הלאה, חלק מדפוסי הגינה שהכרנו בהתחלה השתנו וחלק למדנו כבר לזהות. כל אלו יצטרכו לבוא לידי ביטוי כשנרגיש בצורך לשבת ולתכנן מחדש – התכנון כפי שכבר הזכרתי לא נועד רק כדי לייצר לנו וודאות או מסגרת ויעדים אלא בעיקר ככלי לשיתוף הפעילים ורתימה שלהם לרצונות והצרכים אחד של השני. גינה בה יש 3 פעילים לא צריכה לכתוב תוכנית אלא לנהל שיחה במהלך אחת ההפסקות מהעבודה, קהילה גדולה לעומת זאת כן צריכה תוכנית ברורה שהיא התוצר של תהליך שמחבר בין מטרות שונות ומגשר על פערים בין רצונות הפעילים והמציאות. תוכנית כזו כן תגדיר יעדים ומסגרת ברורה מאד של דרכי פעולה ועדיין גם בקהילה של 300 איש התכנון הוא לא רק התוכנית הכתובה אלא ההתכווננות והשפה המשותפת שנוצרים בתהליך כתיבתה המשותף.

המהלך המתואר פה יכול לגמרי להמשיך לנצח והוא יביא איתו לפיתוח והתרחבות הקהילה ויאפשר לה להתקיים לאורך שנים רבות.

זהו ?

הדינמיקה היא עניין חמקמק ושלא מדברים עליו מספיק, לא הדינמיקה בין חברי הקהילה ובטח לא זו שבין הקהילה וצרכיה לגינה ולמשאבים שהיא יכולה לספק. בטח אפשר היה לתמצת את כל המאמר באמירה ״תבואו עם ראש פתוח״ אבל אנחנו רואים גינות שבהן הדברים תקועים והקהילה נוטשת ואני חושב ששווה לבחון אם לא הופר האיזון שמניע את המנגנון הזה של יצירת משאבים – גיוס קהילה – ותכנון. בעיני ראיתי איך בכוחו של המנגנון הזה לחדש את החיים בגינות שכמעט ננטשו ויותר חשוב לשמר את החיוניות והחיים בגינות שמתפקדות לאורך זמן רב.

אני כותב את זה תמיד אבל הפעם במיוחד מכיוון שזה מאמר על משהו קצת אמורפי כזה אשמח לשמוע את הדעה והמחשבות של עוד אנשים שהתנסו בתהליכים דומים.
תודה.

המדריך לאישה הפראית

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/04/crop-wild1.jpg

(המאמר נכתב בלשון נקבה אך רלוונטי לכל המינים והמגדרים)

מה זו בכלל אישה "פראית"? ולמה חשוב שתתחברי לאישה הפראית שבתוכך?
אני מאמינה שאת זקוקה לאישה הפראית שבתוכך, כדי לחיות חיים משמעותיים ומספקים.
אני מאמינה שהחברה שלנו זקוקה נואשות לנשים פראיות.

ואני מאמינה בזה לא מתוך איזה רעיון רוחני או תיאורטי,
אלא מניסיון ותהליך אישי עמוק ומרתק שאני עוברת בשנים האחרונות.
ואת התהליך המרגש הזה אני חולקת עם נשים נוספות בשנה-שנתיים האחרונות, ובוחרת להמשיך לחלוק אותו איתך היום במאמר הזה.
אז בואי נתחיל…

מה זו בכלל אישה פראית?

מה זה בשבילך "אישה פראית"? מה עולה לך בראש כשאת קוראת את הביטוי הזה, "אישה פראית"?
האם עולה לך תמונה של אישה עם שיער פרוע, בגדים קרועים ומלוכלכים ושיערות ארוכות בבית השחי שהולכת ונושכת אנשים? האם עולה לך תמונה של מין כוכבת פורנו עם מלא איפור, לבושת בייבי-דול שמתפרעת במיטה בפראיות?
מה התמונה שעולה בראשך?

בשבילי, כשאני מדברת על "האישה הפראית", אני מתכוונת בפשטות: האישה שנולדת להיות.
האישה שאת באמת, עמוק בפנים. האני הפנימית האותנטית שלך, לפני שעברת תהליך של ביות והשתחוות בפני ההורים, המשפחה, החברים, החברה והציפיות של כולן/ם ממך.

כשהגעת לעולם הזה, היית פראית, לא מבוייתת, חופשיה.
ידעת מבפנים שהכל מגיע לך, שהכל אפשרי.
ידעת בדיוק מה את רוצה וידעת לבקש את זה, והייתה בך ידיעה וציפיה שהסביבה שלך פשוט תספק לך את כל מה שאת צריכה, כי את ראויה לזה.

דיגל ביגל

"אמא, תעשי לי דיגל דיגל" (=שם קוד בבית שלנו ל"נעים בגב"), הבת שלי בת ה-9 מבקשת.
אני מתחילה לגעת לה בגב בשמחה.
"לא אמא, לא ככה – עם הציפורניים" היא מתקנת אותי. ואחר כך מוסיפה: "לא רק בגב, גם בידיים ובבטן".
אני מתבוננת בה בפליאה ונפעמת מהפשטות שבה היא יכולה לבקש את מה שהיא רוצה.
ובדיוק כמו שהיא רוצה. והפשטות שבה היא מאמינה שהיא ראויה לקבל את מה שהיא רוצה – פשוט בגלל שהיא..רוצה!

אם תסתכלי על ילדות קטנות שעוד לא לגמרי עברו תהליך של ביות וחינוך לצייתנות, תראי שהן פשוט כך באופן טבעי: צוחקות בלי סיבה, משתוללות, חופשיות, לא מודאגות כלל מאיך שהן נראות, נשמעות או מריחות. מזיזות את הגוף שלהן בחופשיות, אוהבות את הגוף שלהן בפשטות,
מאמינות שמגיע להן הכל, כל מה שהן רוצות, מגיע להן לקבל, פשוט כי הן….רוצות!

תהליך הביות

כאמור, כולנו נולדנו פראיות וחופשיות. אז מה קרה בדרך?
למה רוב הנשים לא אוהבות את הגוף שלהן? לא אוהבות את עצמן עד הסוף?
לא מאמינות שמגיע להן לקבל את כל מה שהן רוצות? לא יודעות בכלל מה הן רוצות?
למה כל כך הרבה נשים מתמודדות עם דפוסים של ריצוי אחרים, קושי להנות עד הסוף מסקס, קושי לדבר את האמת הפנימית שלהן ולעמוד על שלהן? למה אנחנו כחברה של נשים (וגברים!) בשנת 2016 פשוט מקבלות את העובדה שמשלמים לאישה כ-30% פחות על אותה עבודה שגבר עושה?? איך זה ייתכן??

הכל קשור לתהליך שעברנו כילדות ונערות וממשיך עד היום כנשים בוגרות.
לתהליך הזה אני קוראת "תהליך הביות" בגלל שבדומה לחיות פרא שצריכות לעבור תהליך ביות כדי שיוכלו לחיות בשבי בשקט, כך גם אנחנו הנשים הפראיות.

הארת ביניים: כן, גם גברים עברו את התהליך הזה. אך באופן שונה (אם כי אכזרי לא פחות).
במאמר הזה אני מתמקדת בנשים.
א. כי אני אישה ואני מדברת מתוך החוויה האישית שלי.
ב. כי אני מאמינה שלדיכוי ולביות של הנשים וספציפית של המיניות הנשית יש השלכות הרסניות במיוחד על החיים שלך כאישה ועל החיים שלנו כחברה האנושית.

אז מהו תהליך הביות?
זהו התהליך שבו לימדו אותך, לאט לאט ובשיטתיות, להתנתק מעצמך;
שבו לימדו אותך שהצרכים של אחרים/ות יותר חשובים מהצרכים שלך,
על ידי מסרים חוזרים ונשנים שקיבלת מהסביבה שלך, באופן ישיר או עקיף. מסרים כמו:
"שששש…אל תרעישי"
"אל תתלהבי יותר מידי"
"את ממש חושבת שכולם רוצים לשמוע מה שיש לך להגיד כל הזמן"
"שקט, השכנים שומעים / אנשים מסתכלים"
"נו תוותרי לאח שלך, את הבוגרת יותר"
"מה לעשות, החיים הם לא פיקניק."
"את לא יכולה לקבל כל מה שאת רוצה, תפסיקי להיות מפונקת."
"את צריכה להיות יפה / רזה / להראות כך או אחרת כדי שיאהבו ויעריכו אותך"
"אל תהיי "נותנת"/שרמוטה/זולה, תשמרי על הטוהר שלך."
ועוד המון המון מסרים בסגנון הזה.

אני מזמינה אותך לקחת רגע ולחשוב על מסרים כאלה שקיבלת בילדות/נערות שלך.

אפילו מסרים שהם כביכול "חיוביים" יכולים לביית את הבנות שלנו להאמין שהכוח והערך שלהן נמצא במראה החיצוני שלהן. למשל: להחמיא להן באופן תדיר על כמה שהן יפות. שמתי לב למשל, שמאז הבת שלי נולדה, היא מקבלת המון מחמאות גם מזרים ברחוב: "וואו איזו יפה, איזה שיער יפה" וכולי.
בעוד שהבן שלי מקבל מחמאות על ה"ביצועים" שלו: "וואו איזה חכם / חזק / מצחיק אתה" , למרות שהוא ילד מאוד יפה, כמעט ולא זכור לי שמישהו אמר לו כמה יפה הוא.

כמובן שכל אירוע כזה בפני עצמו הוא לא דבר "רע", אך המסר המצטבר שהבת שלי מקבלת הוא:
"את יפה, וזה מה שחשוב. זה מה שאנשים מעריכים בך. אף אחד לא יחמיא לך על כמה שאת חכמה, נדיבה, מצחיקה ומסוגלת." בעוד שהבן שלי מקבל את המסר: "מה שחשוב זה להיות חכם, חזק, גיבור ומסוגל. אנשים יעריכו את התכונות האלה בך."

לכן, שימי לב למסרים שאת מוסרת לבת שלך או לילדות שבסביבתך – למילים שלנו יש המון משמעות וכוח!

crop wild1

להתחבר מחדש לאישה הפראית שבתוכך

מה את יכולה לעשות כבר עכשיו כדי להתחבר מחדש לאישה הפראית שבתוכך, לאישה האותנטית שאת?
מכיוון שהחלק שהכי הודחק בנו כנשים הוא המיניות שלנו, אני מאמינה שהדבר הכי חזק שאת יכולה לעשות הוא להתחבר מחדש למיניות ולאנרגיה המינית שלך.
כתבתי על זה ארוכות במאמר החשוב הזה וגם במאמר החשוב הזה, לכן לא אחזור על הכל כאן.

אני רוצה כאן להציע לך כמה תרגילים ושלבים שיעזרו לך בתהליך הזה:

  1. השלב הראשון הוא להתחיל להכיר את האישה הפראית שבתוכך, מי היא? שאלי את עצמך: מהם הדברים שאני ממש רוצה לעשות אבל לא מעיזה? מה הייתי ממש רוצה, אך אני מתביישת לבקש? מהם הדברים שאני רוצה להגיד אך לא אומרת אותם? האם למשל, אני מתביישת לרקוד בחופשיות בפומבי? האם אני מתביישת לתקשר עם בן/בת הזוג שלי במיטה? האם אני מפחדת להגיד למשפחה שלי דברים על הבחירות שלי בחיים?   עוד שאלה שיכולה לעזור לך להכיר את האישה הפראית שבתוכך היא:האם יש אישה שאני מקנאה בה? ואז לבדוק: למה אני מקנאה בה? מה היא מעיזה / מצליחה בו שאני לא מצליחה או לא מאמינה שאני יכולה להעז לעשות / להצליח בו? התשובות לכל השאלות האלה יעזרו לך למצוא את החלקים המודחקים בתוכך, אלה שאת לא מבטאת עד הסוף. החלקים האותנטיים, הפראיים בתוכך והלא-מבוייתים בתוכך. התשוקות האימתיות שלך. זהו שלב שיכול להיות מכאיב אבל הוא ממש חשוב, אל תדלגי עליו!
  2. השלב השני הוא לתת לעצמך את כל האהבה-העצמית, האמפתיה והחמלה על כך שאת לא מסוגלת לבטא את החלקים האותנטיים והתשוקות האלה כרגע. זה ממש ממש בסדר ומובן שאת לא יכולה! עברת תהליך ביות שיטתי וחזק של שנים על גבי שנים ואין שום סיבה שפשוט תוכלי לבטא בחופשיות, בקלילות וללא שום אשמה את החלקים המודחקים האלה שבתוכך. במשך שנים האמנת (בטעות) שאי-אפשר לאהוב אותך יחד עם החלקים האלה. התיקון והריפוי הוא, שעכשיו את לומדת לאהוב את עצמך עם כל החלקים, כולל החלק שמפחד ולא יכול לבטא את כל החלקים :)  זה נשמע כמו סתירה, אבל אם תסתכלי על זה לעומק ותתנסי בזה, תגלי שככל שאת נותנת לעצמך יותר לגיטימציה להיות בדיוק כפי שאת כרגע, כך את יכולה לגדול ולצמוח מעבר למחסומים האלה והם פשוט יתחילו להמיס את עצמם ללא מאמצים ו"עבודה על עצמך".
  3. השלב השלישי הוא להבין שאת לא לבד ולמצוא את השבט שלך – הבעיה הזו של ניתוק מהאישה הפראית שבתוכך היא בעיה חברתית ולא אישית. כל אישה שאי פעם דיברתי איתה עברה את תהליך הביות, חלקנו יותר בחריפות וחלקנו פחות, אבל כולנו עברנו את זה וכולנו מתמודדת עם הנושאים שתיארתי קודם, ברמה כזו או אחרת. אין בך שום דבר דפוק או לא-בסדר אם את מתמודדת עם הנושאים האלה. האחיות שלך איתך ואתן יכולות לתמוך אחת בשנייה. מיצאי את השבט שלך – את מעגל הנשים שאת סומכת עליהן ואוהבת אותן ויכולה לשתף ולדבר איתן על הנושאים האלה. מעגלי נשים ויוזמות כמו "האוהל האדום" מתקיימות בכל רחבי הארץ, ואת גם יכולה להתחיל מעגל או קבוצה משלך! כשנשים נמצאות בחברת נשים, רמת האוקסיטוצין (הידוע גם כ"הורמון האהבה") בגוף שלהן עולה. האוקסיטוצין חשוב להפחתת סטרס ויש לו אפקט מרגיע ומעודד, כלומר האקט הפשוט של המצאות באופן תדיר בחברת נשים יכול לתרום רבות לבריאותך ולרווחתך כאישה.
  4. השלב הרביעי: למצוא ולהתמסר לתרגול יומיומי לחיבור למיניות ולאנרגיה המינית שלך – משהו שאת יכולה לעשות יום יום, לפחות 5 או 10 דקות ביום, שיחבר אותך לאנרגיית החיים שלך. זה יכול להיות ממש פשוט – לרקוד בסלון, מסאז' שדיים, תרגול עם ביצת ג'ייד, תרגול מיני זוגי או כל תרגול אחר שמחבר אותך למיניות שלך ולאיברים המיניים שלך. כאמור, אחד החלקים הכי מודחקים בנו כנשים הוא המיניות והאנרגיה המינית שלנו – לכן שחרור וריפוי של המקום של המיניות בתוכך יכול להביא לטרנספורמציה מרחיקת לכת בחייך וביכולתך לחיות באותנטיות ובתחושה של חופש פנימי – להיות בדיוק כפי שאת!

יש לי עוד הרבה מה להגיד בנושא הזה, אבל כדי שהמאמר יישאר בגדר ה"קריא"… הכנתי לך וידאו קטן בנושא:

 

להרשמה להדרכה האינטרנטית החינמית "5 התרגולים לחיבור לאישה הפראית שבתוכך" לחצי כאן. (אם את לא יכולה להגיע לשידור החי, הירשמי בכל זאת ואשלח לך הקלטה).

יאללה נתראה שם!

באהבה גדולה,
אפרת

נ.ב. חשוב! אם אתה גבר שקורא את השורות האלה, חשוב לי שתדע שכל דבר שאני כותבת על העצמת נשים לא סותר בעיני העצמת גברים. להפך. ככל שהנשים שבחייך יהיו פראיות, אותנטיות ועוצמתיות יותר, כך השותפות, האהבה והכבוד ההדדי בינכם יוכלו לגדול. תאר לעצמך חיים עם נשים שלא צריכות להפעיל עליך שום מניפולציה רגשית או אגרסיות כדי לקבל את מה שהן רוצות. הן יכולות פשוט…לבקש. כי הן יודעות מבפנים שהן ראויות לקבל. וואו. אם החזון הזה מרגש אותך – אתה מוזמן לשתף את המאמר הזה עם הנשים שאתה אוהב בחייך. הן יודו לך, וגם אני. באהבה גדולה, אפרת

גינת דליים הידרופוניים

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/04/IMG_0306.jpg

שלום חברות וחברים, היום נבנה גינת דליים הידרופוניים במו ידינו לתפארת מדינת ישראל והעולם כולו. מדובר במערכת ההידרופונית הפשוטה והאמינה ביותר וכנראה גם הזולה ביותר מבין שאר המערכות ההידרופוניות ואם אתם לא יודעים על מה אני מדבר, מוזמנים לקבל קצת רקע במדריכים קודמים: עציץ הידרופוני בקלי קלות. עציצים הידרופוניים ל12 צמחים. חוות חלון ואז תחזרו הנה.

במדריך הקודם הצגתי מערכת של 4 דליים הידרופוניים שבהם כל דלי עומד בפני עצמו, מה שמאפשר דישון ספציפי לכל גידול וגם מאפשר עריכת ניסויים מדעיים המשווים בין הצמחים בדליים השונים. המערכת של היום מתאימה לגידול של הרבה יותר צמחים עם תוספת קטנה ומפנקת שמאפשרת השקיה אוטומטית ללא מערכת השקיה… איך עושים את זה? פשוט מחברים את כל הדליים עם צינור המגיע בסופו לדלי בקרה עם מצוף ניאגרה קומפקטי. דלי הבקרה יחובר לברז מים שנמצא במצב תמידי פתוח (כמו בשירותי ניאגרה, למי שעדיין משתמש בטכנולוגיה הבזבזנית והמזהמת הזאת… לכל מי שרוצה להבין איך אפשר בלי במים בשירותים – לחצו כאן).

כאשר מחברים את כל הדליים ביחד חוק כלים שלובים דואג לכך שגובה המים יהיה זהה בכל הדליים. המצוף מאפשר לנו לקבוע את גובה המים הרצוי, כך שהתחזוקה היחידה שנשארה לכם לעשות זה להוסיף דשן במידת הצורך (אני בודק אחת לשבוע, תלוי בגידול ובעונה) ומה קורה אם תרצו לגדל צמח שצורך יותר דשן באחד הדליים? – פשוט מוסיפים עוד דשן לדלי הרצוי, יכולה להיות תנועה מועטה של תמיסת הדשן לדליים אחרים רק אם קצב האידוי שלהם יהיה גבוה יותר, אך לא מדובר בבעיה מהותית.

בתמונות משמאל גינה הידרופונית בתיכון אורט גאולה בשיתוף עם סלטה גינה למטבח

IMG-20160414-WA0007

אז איך עושים?

  1. הניחו את הדליים שלכם על משטח ישר (הבדלי גובה במשטח יגרמו להבדלי גובה מים בדלי) כדאי שהדליים יהיו חומים או בצבע כהה כדי לא להכניס קרינה ולגדל אצות (אלא אם אתם רוצים לגדל אצות אז לכו על דליים לבנים). זאת יכולה להיות גינה של 10 דליים וגם גינה של 100, כל עוד הדליים על אותו מישור.
  2. בעזרת מנקב השקיה 7 מ"מ חוררו חור 1 ס"מ מעל תחתית הדלי.
  3. הכניסו בעזרת פלאייר מחבר דו כיווני 7 מ"מ לחור.
  4. קדחו חור להכנסת צינורית האוויר חצי ס"מ מתחת למכסה, חמצון המים עם משאבת אוויר לא הכרחי אך נותן תוצאות טובות יותר (דווקא לכבוד הקיץ שמגיע אני כן ממליץ לחמצן את המים מכיוון שחמצן מתמוסס במים ביחס הפוך לטמ"פ, או במילים אחרות ככל שהמים חמים יותר יש בהם פחות חמצן מסיס וזמין לצמח).
  5. חברו את המחבר ישירות לצינור 16 מ"מ הסגור בשני צדדיו. (ניתן גם לחבר צינורית 7 מ"מ כהארכה ו/או להוסיף ברזון שיאפשר לכם לנתק ולחבר דלי לפי הצורך)
  6. הכנת דלי הבקרה למצוף: קדחו חור בחלקו העליון של הדלי בעזרת מקדח מדורג, הכניסו את הברגת הפלסטיק הבריגו וקבעו את המצוף לדופן הדלי.
  7. חברו את המצוף לברז המים עם מחבר זווית 1/2" ל16מ"מ (בחממה שלי יש מערכת השקיה בטפטוף אז המצוף מחובר לטפטפות בצינור 16 חום עם מחבר T כי זה מה שהיה לי במחסן…) כוונו את המצוף כך שימלא מים לגובה חצי דלי, זה יאפשר מידה מאוזנת של מים וחמצן לצמח.
  8. מלאו את כל הדליים עד לס"מ מתחת לשפת הדלי – הרעיון שהעציץ ישחה במים העמוקים והשורשים ימשיכו לגדול עם ירידת גובה המים.
  9. העבירו דרך החור העליון שקדחתם מקודם צינורית אוויר שקופה ואבן אוויר חברו אותה למשאבת אקווריום (ניתן לפצל יציאות) וודאו שהמים מבעבעים וקדימה לשתול.
  10. קדחו חורים במכסה עם מקדח כוס גדול (טיפ של אלופים – קידוח נגד כיוון השיניים יצור קידוח חלק יותר) התאימו חורים לגודל העציץ ועדיף תמיד יותר קטן מגדול, אחרת הצמח שלכם פשוט יטבע…
  11. הניחו את השתיל בעציץ, כסו בטוף או הידרוטון ותנו שטיפה בזרם מים להוריד שאריות אדמה.
  12. הניחו את העציץ בדלי וודאו שהוא באמת בתוך המים אחרי שהמים התאזנו בכל הדליים…

זהו! מכאן הגידול הוא אותו גידול מבחינת הדליה, טיפול במזיקים (אין מן הסתם מזיקי קרקע כמו חולד, מחלות פטריתיות או נמטודות) וגם בגלל שהצמח לא נכנס לסטרס (תמיד שפע של מים ודשן) הוא מצליח להתמודד לא רע עם מזיקים מזדמנים. קחו בחשבון שכל הסולניים עגבנייה, פלפל וחציל גדלים להיות צמחים גדולים מאוד ומצריכים הדליה.

שימו לב להגבהה של מתחת לדלי במקרה שהמשטח שלכם לא ישר

שימו לב להגבהה של מתחת לדלי במקרה שהמשטח שלכם לא ישר

עגבניה וחסה בתוך עציץ רשת מרובע

עגבניה וחסה בתוך עציץ רשת מרובע

המצוף מחובר למעלה למקור המים. הדלי מחובר למטה לכל השאר

המצוף מחובר למעלה למקור המים. הדלי מחובר למטה לכל השאר

 

הדליים מחוברים יחדיו

הדליים מחוברים יחדיו – שימו לב לכניסת צינור האוויר השקוף למעלה

החסה גדלה יותר מהר מכל השאר

החסה גדלה יותר מהר מכל השאר

העגבניה עולה השמיימה- עגבניה ובזיל בעציצים הידרופונים

העגבניה עולה השמיימה – עגבניה ובזיל בעציצים הידרופונים

הבזיליקום מת על הידרופוניקה

הבזיליקום מת על הידרופוניקה

גינת 20 דליים הידרופוניים

גינת 20 דליים הידרופוניים

המלצת השף לעונת קיץ 2016. בזיליקום תרד ניוזילנדי ועגבנייה. לבזיליקום ולתרד תוכלו לעשות קצירים חוזרים ומרובים והעגבנייה, אם אתם מגדלים טובים ומסורים, תוכלו להגיע לצמח בגובה 3 ו4 מטר עם פירות רבים וטעימים.

בהצלחה!

על שולחן הנגרות –חלק ב'

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/05/4.jpg

המדריך הקודם הסתיים לאחר הרכבה ראשונית של זוג המלחציים הקדמיים:
המדריך הקודם הסתיים לאחר הרכבה ראשונית של זוג המלחציים הקדמיים

המלחציים יצאו קצת נמוכים יחסית לפני השולחן. מאחר ומדובר גם במלחציים בסיסיים, קטנים וקלים יחסית, ביקשתי להרחיב אותם מ- 17 ס"מ לסביבות ה- 30 ס"מ. כל המבנה בתמונה, מיועד לשפתיים הפנימיות של המלחציים, שלא יישברו או ייעקרו תחת לחץ ההידוק (כפי שקרה לשפתי העץ באותם מלחציים, בשולחן הקודם):

כל המבנה בתמונה, מיועד לשפתיים הפנימיות של המלחציים, שלא יישברו או ייעקרו תחת לחץ ההידוק

השפתיים החיצוניות של המלחציים נעשו מעץ עבה יותר (3.2 ס"מ), והוכן בהם בעזרת מפסלת, חריץ למוט ברזל שתפקידו יובהר בהמשך:

השפתיים החיצוניות של המלחציים נעשו מעץ עבה יותר

והנה המלחציים מורכבים. המוט השחור משמש להידוק עצמים לשולחן, כאשר בשולחן עצמו יש שורות חורים במרווחים קבועים, ובהם נועצים סטופרים. ויתרתי עליהם בינתיים לאחר מחשבה נוספת, מאחר והחורים הנוספים בשולחן אוגרים נסורת (ובמידה והחורים עוברים דרך הפלטה, הנסורת תצטבר על המדף למטה ותהיה קשה לניקוי).

והנה המלחציים מורכבים

במלחציים כפי שנראים כאן הלחי הפנימית גדולה מהחיצונית, ופעם בכמה זמן זה עלול להפריע. לכן קוצרה בהמשך הלחי הפנימית:

לכן קוצרה בהמשך הלחי הפנימית

בשולחן נגרות אירופאי מסורתי, שני זוגות מלחציים. אחד בחזית כמופיע למעלה, ואחד נוסף בקצה (בד"כ הימני), הנקרא מלחצי קצה, מלחצי עגלה, מלחצי כתף, בהתאם למבנה שלהם. הבורג על הרצפה בצילום קצת גדול למלחציים כאלה. הבורג נתרם לי מפירוק של שולחן ישן, והתכוונתי לבנות סביבו את מלחצי החזית. החלפת הפלטה ברגע האחרון לפלטה קטנה יותר, לא אפשרה לקבע את המלחציים הכחולים כמלחצי קצה ולכן הועברו לחזית. מבנה השולחן יאפשר אולי לבנות מלחצי עגלה, מחלקים שרובם נראים בתמונה, כפי שאפשר לראות בסרטון:

 

מלחציים
נניח בינתיים לדברים המסובכים. הנה מדף של איקאה וכמה קרשים, מהם נבנה מדף ו"שוקת":

נניח בינתיים לדברים המסובכים. הנה מדף של איקאה וכמה קרשים, מהם נבנה מדף ו"שוקת"

לאחר ליטוש קל להסרת מה שנראה כמו סימני נעליים על המדף, נוסרו למידה שני קרשים לסייע בגישור הפער בין רחב המדף לבין המרחק בין קושרות השולחן. ניסרתי וחיברתי לפני שחשבתי, ולכן חיבור המדף לשולחן נעשה בעזרת מערכת "קרג", לפיה קודחים קדחים אלכסוניים ומחברים בברגים מיוחדים. אם הייתי מתכנן מראש, הייתי קודח לפני חיבור הקרש למדף, כאשר הקרש והשבלונה משמאל מוחזקים יחד בתוך מתקן ייעודי.

ן חיבור המדף לשולחן נעשה בעזרת מערכת "קרג"

והנה המדף מורכב וצבוע בלכה:

והנה המדף מורכב וצבוע בלכה

השוקת נבנתה מקרשים מספת פוטון, שנוסרו והודבקו:

השוקת נבנתה מקרשים מספת פוטון, שנוסרו והודבקו

השוקת נבנתה מקרשים מספת פוטון, שנוסרו והודבקוק

לסיום נצבעה השוקת בלכה והוברגה למקומה, באופן שיאפשר פירוקה המהיר, אם תפריע לכלוב משהו לשולחן:

לסיום נצבעה השוקת בלכה והוברגה למקומה, באופן שיאפשר פירוקה המהיר, אם תפריע לכלוב משהו לשולחן

לניסוי הונח ליד השולחן כסא בר מעץ (כסא שלא אני בניתי). נוהג לנגר בעמידה, בוודאי כאשר יש להיעזר במסת הגוף או להפעיל כח. עם זאת, נראה לי מעניין לשבת עליו מדי פעם. כאמור, זה ניסוי:

לניסוי הונח ליד השולחן כסא בר מעץ (כסא שלא אני בניתי)

והנה המלחצים הראשונים שלי, מלחציים קטנים שאולי בעליהם המקורי היה צורף. מדי פעם עדיין משתמש בהם, הם נוחים לאחיזת פריטים קטנים, ולחיי הפלדה שלהם מתאימות להחזקת חלקי מתכת בעת ניסור. המלחציים קטנים מכדי להיתפס על פלטת השולחן העבה ולכן חוברו לשני קרשים קטנים להחזקה במלחציים הגדולים.

והנה המלחצים הראשונים שלי, מלחציים קטנים שאולי בעליהם המקורי היה צורף.

העסק התברר כלא מספיק יצב בעת ניסור, ופורק. ניסור פינה קטנה מתחתי השולחן היה יכול להיות עניין פשוט לו נעשה לפני הדבקת שכבות הפלטה (שני ניסורים ניצבים וקצרים), חצי פשוט לו היה נעשה לפני הרכבת הפלטה כאשר היא מונחת הפוכה (מעט עבודה עם מפסלת ופטיש). כיוון שהעסק כבר היה מורכב, ועבודה עם מפסלת מלמטה למעלה היא לא בטיחותית לטעמי, התגלה שוב שימושיות הכלי הרב-תכליתי. כמה דקות ניסור רועש ומאובק מתחת לשולחן, והנה המלחציים הקטנים במקומם.

כלי רב-שימושי ומלחצי צורף

כלי חשוב למי שעוסק בנגרות ידנית, נקרא "שוטינג בורד". העיקרון הוא כי ניסור ידני של קורה (ניסור לרוחב), לעולם לא יהיה ישר לחלוטין, ולכן מחזיקים את הקורה כנגד לוח עץ, כאשר מקצוע ידני נוסע על לוח עץ ניצב ב- 90 מעלות במדויק. התמונה להלן לא ממש מייצגת איך צריך להשתמש ב"שוטינג בורד" – הלוח כלוב לשולחן במקום להיות מקובע במלחצי השולחן (בגלל אורך הקרש, שלא אפשר הנחתו לרוחב השולחן), המקצוע הוא מקצוע גדול מס' 5, מקובל להשתמש במקצוע "בלוק" הקטן מספיק להחזקה ביד אחת.

שוטינג בורד מאולתר

מחולצה מיותמת ללטאה מהממת

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/04/20160413_165701_HDR.jpg

חג הפסח (שכבר היה מזמן) הזמין אותנו לעשות סדר: סדר עדיפויות, סדר כללי ולהשתחרר מכל מיני חפצים ועניינים שכובלים אותנו. במסגרת החלפת מלתחת חורף לקיץ תמיד תתקלו בבגדים מיותמים, כאלה שלא בדיוק מתחשק לזרוק (למרות החור/ כתם/ אחר) אז הנה רעיון נחמד ובעיקר קל להפוך חולצות עם הדפס לבובה מהממת בלא יותר מדי מאמץ או משאבים.

ראשית התחילו בסדר. לנו יש שקית ייעודית לאיסוף בגדים לשימוש חוזר ויצירתי, לעיתות בהן המוזה באה לבקר. ברגע שהיא באה, אתרו חולצה עם הדפס – רצוי לשלוח אותה לכביסה לפני במידה וישבה בארון הרבה זמן.

חולצה מיועדת

לאחר שבחרתם, גזרו צורה רצויה תוך כדי החזקת שתי שכבות הבד מסביב. הקפידו להשאיר שוליים.
גזרו והשאירו שוליים

כעת, סדרו את הבדים כך שההדפס פונה פנימה, והוסיפו סיכות כדי שהבד לא יזוז.
לטאת וודו

עתה, שלב התפירה. תפרו את השוליים ביד או במכונת תפירה. זה דורש מעט מיומנות, אבל לא משהו שאי אפשר להשתלט עליו. אל תשכחו להשאיר פתח דרכו תכניסו את המילוי. לאחר התפירה, היפכו את הבד חזרה (ההדפס כלפי חוץ עכשיו).

הגיע הזמן להוסיף את המילוי. הכניסו מילוי כלשהו – אפשר להשתמש בחתיכות בדים קטנטנות, אקרילן, צמר, כדורי קלקר מפוף מפונצ'ר, ועוד. אני השתמשתי באקרילן שהתגלגל בבית מכרית שאיבדה צורה.
מלאו דרך הפתח שנשאר

כעת, תפרו את הפתח, העריכו את עבודתכם'ן, צלמו והעלו מדריך לבידיים :)
לטאה מהממתלטאה מהממת 2
והרי לנו חיים חדשים לחולצה ישנה ועצובה שיכולה לשמח מישהו/י בתור מתנה.
לאביב שמח ומשחרר.

 

התבוננות כדרך התכוננות לליקוט

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/05/2016-05-17-15.53.43.jpg

דעתי הלא מלומדת אומרת שתקופת הקיץ כבר החלה והשנה דילגנו על האביב. אני אומרת זאת כי הצמחים הקדימו את זמנם השנה וצמחים שלפני שנה עוד היה אפשר ללקט בתקופה זאת כבר הצהיבו.

הליקוט בתקופה הזאת משנה את אופיו מתקופת החורף בה המרבדים הירוקים השתרעו לכל עבר והשדה היה מלא בעלים וגבעולים ירוקים ורעננים אשר הזינו אותנו במינרלים וויטמנים ונפחם היה רב מאוד ועשיר במים, תקופת הקיץ מגיעה עם מרבדים צהובים בהם הגבעולים והעלים התייבשו והשאירו מאחוריהם את מהות הצמח מזוקקת לתוך זרעים.

מבחינתי זאת תקופה של התבוננות ביופי הטבע, יופי אשר מספר לנו סיפור עשיר ואם נתבונן טוב נלמד ממנו רבות.

אחד מאתרי הליקוט הקבועים שלי, אני מבלה בו גם עכשיו שהוא יבש

אחד מאתרי הליקוט הקבועים שלי, אני מבלה בו גם עכשיו שהוא יבש

התבוננות כדרך התכוננות

בתקופת החורף עמוסת הירוקים הצמחים נמצאים בשלבי "הילדות" שלהם ולעיתים מאוד קשה להבדיל ביניהם ולזהותם בוודאות.לעומת זאת בעונת היובש הצמחים נמצאים בצורה הכי ברורה שלהם. ניתן לראות פרחים פורחים או  צמחים יבשים שהם מבוהקים וברורים. לדוגמא: בחורף מאוד קשה להבדיל בין הגדילן לברקן, אבל בפריחה הפרחים שונים וברורים. בחורף הגזר הקיפח נראה כמו עוד צבר עלים ירוקים אבל בפריחתו קל לזהות אותו בעזרת פרח הסוכך שבמרכזו "נקודת חן" (אלו בעצם פרחים עקרים שמדמים חרק ותפקידם למשוך מאביקים).

במגדירי צמחים או בתמונות באינטרנט קשה יותר למצוא תמונות של נבטים או עלווה של צמחים, אך ניתן למצוא בנקל תמונות צמחים פורחים ואת המופע היבש את הצמחים.

מופע הצמחים הפורחים והיבשים הוא הזדמנות לצאת ולהכיר את הצמחייה בסביבה הקרובה בהכרות קרובה יותר. לצאת לחצר, לגינה הציבורית, לשדה הפתוח או לכל מקום אחר בו ניתן ללקט ולהתבונן בצמחים היבשים. לרשום אילו צמחים ראינו באותו מקום ולברר מהם החלקים אותם נוהגים לאכול מצמח זה ומתי הם בשיאם.

סיכויים מאוד גבוהים לפגוש את אותם צמחי בר במקומות הללו גם בשנה ועל ידי הסיור הקייצי איתורם יהיה קל יותר בחורף בסבך הירוק.

בנוסף, אם ברצונינו להביא את הבר לחצר זאת הזדמנות מצוינת עבורנו ללקט זרעים ולפזרם בחצר ביתנו ולצפות לנביטתם בשנה הבאה.

זה גדילן או ברקן? גדילן!

זה גדילן או ברקן? גדילן!

גזר פורח - סוכך עם נקודת החן

גזר פורח – סוכך עם נקודת החן

גזר קיפח - תפרחת יבשה עם זרעים

גזר קיפח – תפרחת יבשה עם זרעים

בפריחה אין ספק שזהו שומר פשוט אכיל ולא כלך רעיל

בפריחה אין ספק שזהו שומר פשוט אכיל ולא כלך רעיל

זמן מצוין לזיהוי מיני דגנים

זמן מצוין לזיהוי מיני דגנים

זיהוי מיני אספסת לפי צורת הזרעים

זיהוי מיני אספסת לפי צורת הזרעים

איך מגדירים?

ישנם מספר ספרים בהם ניתן להיעזר להגדיר צמחים והם בדרך כלל מסודרים לפי צבע הפריחה.

אם אתם יותר מקצועיים במושגים בוטניים ניתן להיעזר במגדיר לצמחי-בר בישראל שמשמש כמגדיר שממש ומנווט לפי הגדרות שונות של חלקי הצמח.

אפשר להשתמש במגדירים אינטרנטיים כמו האתר צמחיית ישראל ברשת או להעלות תמונות ברורות לקבוצת הפייסבוק בוטניקה לאוהבים- צמחי א"י או מידע בין מלקטים ולבקש עזרה בזיהוי.


סילר טבעי לעץ שלא תפחדו אפילו למרוח על השפתיים

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/05/20160529_113955-e1464536908655.jpg

לרוב אני משתדל להמנע כמה שאפשר מצבעים וגימורים סינטטיים בעבודות עץ. לא תמיד אפשר, כי לעיתים רוצים להגיע לצבע או מרקם ספציפי שאי אפשר להשיג בדרכים אחרות. בעבודות שמיועדות למשחק ילדים או במוצרים שקשורים איך שהוא במזון (כמו כפות וצלחות עץ שמתכוונים לאכול איתן, או עציצים שנגדל בהם ירקות) אני מקפיד עוד יותר. בדיוק למקרים כאלו חיפשתי סילרים (חומר שיאטום את העץ אבל לא ישנה את צבעו במידה משמעותית) מחומר טבעי שיגנו על העץ אך גם על המשתמשים.

את המתכון מצאתי כאן, ומאז פיתחתי שיטה קלה יחסית להכנת חומר רב מבלי להזדקק לכלים מדוייקים למדידה. אז נתחיל.

חומרים וכלי עבודה

מבחינת חומרים כל מה שצריך הוא שעוות דבורים (אותה אפשר להשיג במכוורות, בתשלום או בחינם) ושמן זית. שמן זית טרי הוא יקר, לכן כדאי להשיג מבתי בד בחינם או בזול שמן זית ישן שלא נמכר. אפשר להכין את הסילר עם שמנים טבעיים אחרים כמו קוקוס או חוחובה, אבל שמן זית הוא מעולה והוא מקומי מאוד כך שחבל להשתגע על זה.

מבחינת כלי עבודה, גם כאן אין איזה סוד גדול – כיריים ומשטח עבודה, כלי למדידה (לא ממש חשוב מה גודלו), שני סירים כשסיר אחד יכול להכנס בצורה טובה עם רווח מספק לסיר החיצוני, סכין גדולה, קרש חיתוך, כף בחישה, וצנצנות נקיות (אין צורך לעקר וכל זה) שבהן נקשה ונשמור את החומר המוכן.

באן מארי (או בעברית: אמבט מרים)

השלב הראשון הוא להניח את הסירים אחד בתוך השני כשבתווך מים, ולהניח על אש בינונית. באמצעות כוס המדידה שלנו מודדים את מספר הכוסות הרצויות של שמן הזית. ושופכים את השמן לתוך הסיר הפנימי של הסיר הפנימי (לסיר בתוך סיר עם מים בתווך קוראים באן מארי, או אמבט מרים, שתדעו).

כוס המדידה - עכשיו עם השמן

כוס המדידה – עכשיו עם השמן

באן מארי - אמבט מרים - סיר בתוך סיר

באן מארי – אמבט מרים – סיר בתוך סיר

חיתוך שעוות דבורים לקוביות

בזמן שהשמן מתחמם, אני מתחיל בחיתוך שעוות הדבורים מגושים גדולים לקוביות של פחות או יותר סנטימטר וממלא אט אט את כוס המדידה. היחס שאנחנו מחפשים פה (של שמן זית לקוביות סנטימטר של שעוות דבורים) הוא בין 1:2 ל1:1. לא כך-כך משנה הדיוק כאן. אם אתם ממש פדנטים, תוכלו לעשות כמה ניסויים למרקם הרצוי שלכם ואז לעבור למשקלים וכל זה. אני פחות בקטע איפה שלא צריך אז כאן – לא צריך. זה יוצא סבבה בין 1:1 ל1:2.

חיתוך לקוביות של סנטימטר

חיתוך לקוביות של סנטימטר

כוס המדידה - עכשיו עם השעווה

כוס המדידה – עכשיו עם השעווה

התכת השעווה

ברבע שעה הקרובה אנחנו נדאג לערבב את השמן מדי פעם עד שכל השעווה נמסה בתוך השמן. השמן בשלב זה מקבל צבע עכור יותר (מן הסתם, השעווה מומסת בתוכו).

השעווה ניתכת לאט לאט בתוך הסיר

השעווה ניתכת לאט לאט בתוך הסיר

העברה לצנצנת ובחישה עד הסוף

לאחר שכל השעווה הותכה בשמן הזית הגיע הזמן לשפוך את התערובת החמה לכלי הסופי שלנו, במקרה הזה צנצנות. עדיף שהכלי לא יהיה כלי מפלסטיק כי השמן יותר חם ממה שאתם חושבים ויש סיכוי שהפלסטיק יימס. מנקודה זו ובשעה הקרובה עליכם לערבב את התערובת כל חמש דקות על מנת להמנע מהפרדות של השמן מהשעווה. אל תלחצו, זה לא מסוכן או משהו, ובמקרה הכי גרוע אפשר (וניסיתי כבר) להתיך את הכל ולהקשות את זה פעם שנייה. אבל כדי לחסוך באנרגיה, גם מחצבית וגם אנושית, עדיף לעשות את זה בפעם אחת.

אחרי העברה לכלים הסופיים - עדיין נראה כמו שמן זית

אחרי העברה לכלים הסופיים – עדיין נראה כמו שמן זית

אחרי שעה של ערבוב מתון - החומר מוכן

אחרי שעה של ערבוב מתון – החומר מוכן

לסיכום

זהו. הסילר מוכן. כמה דברים אחורים שחשוב לדעת, למרות שאת חלקם אתם יכולים לגלות בעצמכם:

  1. מיישמים את התערובת במריחה עם היד ומנגבים עם מטלית ישר כשמסיימים למרוח. עד כדי כך פשוט.
  2. אין צורך להשתמש באמצעי הגנה, החומר בטוח לחלוטין. הוא אפילו יכול להחשב בריא ויש שמשתמשים בדיוק בתערובת כזו כשפתון טבעי נגד יובש וקרם לחות, נסו ותראו.
  3. אולי השם סילר עשוי להטעות. סילרים אמיתיים (כאלו שאוטמים את העץ לחלוטין לפגעי מזג האוויר ולאלמנטים) הם בדרך כלל סינטטיים ואם לא אז ממש ממש יקרים (ובדרך כלל – גם סינטטיים וגם יקרים). ה"סילר" שלנו מגן על העץ אבל משאיר אותו נושם ובסופו של דבר גם הוא ייתבלה תחת אור השמש או במהלך שנות שימוש. דבר אחד שאפשר לעשות הוא להמשיך למרוח אחת לכמה זמן כדי להחזיר שכבת מגן שאבדה. ודבר שני – כדאי לקבל את זה שסילר אמיתי הוא חומר נוראי ושהעדנית שבנינו לא תחזיק 25 שנה אלא רק 10, אבל לפחות לא הרעלנו את העולם.
  4. חשוב לדעת שהתערובת עשוייה להתעפש אחרי זמן מה, לכן כדאי לעבוד תמיד עם כמויות שאתם יודעים שתגמרו ולא להכין סתם.

ספרו לנו איך יצא,
בהצלחה.

צעצועי חשיבה לכלב או לחתול

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/05/צעצוע-לכלב-לקיץ-KONG-2קפוא-בידיים.jpg

רצה הגורל ואישתי ואני לא מבלים מספיק שעות בבית, לצערינו לא תמיד הכלב או החתול יכולים להצטרף אלינו, דבר הגורם להם לרבוץ רוב שעות היום ולא לפרוק את האנרגיה הפיראית שלהם. כלבנו המדהים, ברנולי, פורק את כל האנרגיה בשעות אחר הצהריים והערב כאשר אנו עושים ספורט יחד, ואילו החתולה שלנו רק משמינה (אך גם לה יש charm).

כדי להרגיש שאנו לא הורים רעים, התחלנו בחפוש צעצועים וגאדג'טים להם.

אפליקציות לכלב ולחתול

מסתבר שהחתול שלנו דווקא כן נהנה מטבלט עם המסך מגע, לכן הורדנו כמה אפליקציות חינמיות עם משחקים לחתול

חתול משחק בטבלט

חתול משחק בטבלט

חתול משחק בטבלט 2- בידיים

חתול משחק בטבלט 2- ביד

 אפליקציית-האכלה-לכלב-פחות-עבד

אפליקציית-האכלה-לכלב-פחות-עבד

להשאיר את הכלב בבית אך לתקשר מרחוק

קיימים בשוק מוצרים נחמדים אך לא זולים כאלו

-בידיים מתקן האכלה והתקשרות עם הכלב מרחוק

-בידיים מתקן האכלה והתקשרות עם הכלב מרחוק

אך אנו מצאנו אפליקציה מעולה (וחינמית) בשם Alfred שנותן לך להפעיל את המצלמה, הרמקול והמיקרופון בטלפון הישן או הטבלט באמצעות מכשיר שני מרחוק. אנו תלינו את הטלפון הישן על הקיר עם זווית טובה לחדר בו הכלב נמצא, מדי פעם אנו שורקים ומדברים איתו. רק אוסיף ואומר שלמרות שהאפלקציה חינמית, תמיד נחמד לפרגן ולתרום כמה דולרים על המאמץ והפיתוח, אחרת היינו חייבים לקנות מערכת יקרה כמו מעל!

אפליקציית שמרטף מעולה לכלב או לחתול בבית- בידיים

אפליקציית שמרטף מעולה לכלב או לחתול בבית- בידיים

עוד כמה צעצועים נפלאים מאתרי גיוס המונים

Kong עם טיימר שמשחרר את החטיף מתי שתחליט:

 

צעצוע שזורק את הכדור טניס אוטומטי לכלב:

טוב, אז קיימים הרבה צעועים מעניינים בחנויות אך אז נפל הרעיון, למה לא לעשות זאת "בידיים"?

צעצועי חשיבה לחתול

פאזל האכלה לחתול הוראות הכנה- בידיים

פאזל האכלה לחתול הוראות הכנה

פאזל האכלה לחתול מגלילי נייר טואלט- בידיים

פאזל האכלה לחתול מגלילי נייר טואלט

פאזל האכלה לחתול מקופסא ישנה- בידיים

פאזל האכלה לחתול מקופסא ישנה

צעצועי חשיבה לכלב

רעיון אחד שאני מאוד אוהב ליישם בקיץ הוא KONG מלא בחמאת בוטנים, להקפיא לכמה שעות ולתת לכלב

צעצוע לכלב לקיץ- KONG קפוא, בידיים

צעצוע לכלב לקיץ- KONG קפוא, בידיים

צעצוע לכלב לקיץ- KONG  2קפוא, בידיים

צעצוע לכלב לקיץ- KONG 2קפוא, בידיים

Kong מלא בחמאת בוטנים קפוא

Kong מלא בחמאת בוטנים קפוא

חידת בקבוקים לכלב- בידיים

חידת בקבוקים לכלב- בידיים

צעצוע אכילה בקבוקים לכלב- בידיים 2

צעצוע אכילה בקבוקים לכלב- בידיים 2

צעצוע אכילה לכלב- בידיים

צעצוע אכילה לכלב- בידיים

צעצוע אכילה לכלב- צינור PVC בידיים

צעצוע אכילה לכלב- צינור PVC בידיים

ארדאינו לכלב ולחתול

כן, גם ארדאינו לא פסח על חברינו על 4,

ארדאינו לחתול- DVD, מטחנת בשר- אין לי מושג מה זה עושה

ארדאינו לחתול- DVD, מטחנת בשר- אין לי מושג מה זה עושה

ארדאינו לכלב, האכלה מרחוק באמצעות הטלפון 2- בידיים

ארדאינו לכלב, האכלה מרחוק באמצעות הטלפון 2- בידיים

ארדאינו לכלב, האכלה מרחוק באמצעות הטלפון- בידיים

ארדאינו לכלב, האכלה מרחוק באמצעות הטלפון- בידיים

אז מה דעתכם,
מה יאהב הכלב שלכם? החתול שלכם?
ואולי כבר הכנם משהו בעצמם? שתפו בתגובות.

 

לפרק משטחים בלי להזיע עם חולץ משטחים

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/06/20160523_194125.jpg

לפרק משטח (רפוסדה, משטח העמסה) כל אחד יכול, אבל לפרק משטח במהירות תוך כדי שמצליחים להציל את מקסימום העצים מהמשטח, זה כבר דורש התארגנות מיוחדת, או חולץ משטחים. מכיוון שאחד הדברים שאני הכי אוהב לעשות בסדנא זה לבנות כלים, אך גם כי נדרשתי לפרק הרבה משטחים במהירות, החלטתי שיהיה נכון להשקיע חלק מהזמן ולבנות חולץ משטחים.

קודם כל ניגשתי לאינטרנט וחיפשתי תמונות בגוגל תמונות. כשמחפשים "pallet Pry Bar" מקבלים מלא תוצאות, קצת פחות כשמחפשים "חולץ משטחים".

מה קורה כשכותבים "Pallet Pry Bar" בגוגל תמונות

כשמסתכלים בתמונות אפשר לראות שמדובר במכשיר די פשוט – מדובר במנוף בזוית שקרובה ל-90 מעלות, עם שתי שיניים (או יותר) והרווח בין השיניים צריך להתאים כך שיוכל להכנס על קורת הבסיס ולהרים את הקרש העליון עם מגע מלא ככל שניתן.

את ראש החולץ כדאי מאוד להכין מברזל ומחתיכות עבות דופן ומחוזקות. בעת הכיפוף מופעל לחץ רב, ושינים דקות מדי יתכופפו. אפשר להכין את ראש החולץ גם מחומרים אחרים (אפילו עץ) אבל אין ספק שהבלאי יהיה גבוה יותר והאפקטיביות נמוכה יותר.

המנוף

אני השתמשתי בצינור עבה וכבד שכבר היה לי באורך של בערך מטר וחצי. חשוב שתהיה למנוף זרוע ארוכה כדי שיהיה אפשר לעבוד מבלי לחשוש כל הזמן שהקרשים יקפצו על העובד. את בסיס ראש החולץ הכנתי מבזנ"ט ישן בעובי דופן של 5 מ"מ.

צינור עבה למנוף, ובזנ"ט עבה כבסיס לראש החולץ

ריתוך ראש החולץ

את ראש החולץ השקעתי בתוך קוטר צינור המנוף.

השחלת הצינור בבזנ"ט

 

ריתוך השינייםשיניים ממבט על

השיניים המרותכות גן הן בעובי של 5 מ"מ ומרותכות עם חפיפה גדולה לבזנ"ט עצמו.

חיזוק השיניים

אחרי שניסיתי את החולץ עם השיניים החלטתי לחזק אותן עם ברזל בניין כדי למנוע התכופפות.

חיזוק של השיניים עם ברזל בניין מאחורי כל שן

חיזוק של השיניים עם ברזל בניין מאחורי כל שן

מרחק בין השיניים ועבודה עם החולץ

כשמסתכלים על החולץ שלי אפשר להבחין בשלוש שיניים, כשברוב החולצים האחרים יש שתי שיניים בלבד. זאת ועוד, אפשר לראות שהמרחק בין שלושת השיניים הוא שונה. הסיבה נעוצה בכך שיש שני סוגים של משטחים – כאלו שקרשי הבסיס ברוחב 5 ס"מ וכאלו שהם ברוחב 10 ס"מ. החולץ שלי ניסה לענות על שני סוגי המשטחים, ולכן המרווח השונה בין שלושת השיניים.

משטח של 5 ס"מ

משטח של 5 ס"מ

לסיכום

אין ספק שהחולץ הזה היה טוב יותר מלפרק 15 משטחים עם פטישים ולומים, אבל בחולץ הבא שאבנה איישם כמה דברים אחרת: השיניים צריכות להיות רחבות פי שתיים וקצת יותר עבות, ואז הן יוכלו להיות רק שתי שיניים במרחק קבוע של 10 ס"מ אחת מהשנייה ואז זה יתאים לשני סוגי המשטחים. כרגע שטח הפנים הקטן של השיניים הינו חיסרון. אבל שוב, זה עובד.

בניתם אחד כזה?
פרסמו כאן בתגובות והשוויצו.

החולץ מוכן

 

שיפוץ מַקְצוּעָה (כן, כן, בנקבה)

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/06/28.jpg

מַקְצוּעָה (נקבה, אבל בשפת הדיבור השתרש השם מַקְצוּעַ, בזכר), היא כלי המשמש ליישור ולהחלקת עץ.
פעם, בימים ההם, לא הייתם ניגשים למחסן עצים ומעמיסים על המכונית קורות מנוסרות למידה מדויקת. הייתם לוקחים גרזן ויוצאים לחטוב עץ ביער, אחרי שהעץ נפל והגזע נוקה מהענפים הקטנים, הייתם מנסרים ניסור גס בעזרת מסור ארוך ששני אנשים מחזיקים בקצותיו, מניחים כמה חודשים או שנים לייבוש במקום מוגן מגשם, פורסים לקורות, מייבשים עוד קצת בתוך הסדנא בה אתם מתכוונים לבנות את הרהיט, ואז היה מגיע השלב שצריך לקחת את הקורות ש"שחררו לחצים" והתעוותו מעט בעת הייבוש, ולתת להם צורה מדויקת – ארבע צלעות ישרות לכל אורכן, וחתך רוחב אחיד.

כעת הייתם נעזרים במקצועות, החל מאלו שהיו עשויות להגיע לאורך מטר, והיו מיועדות ליישור ראשוני לאורך, ועד מקצועות המחליפות מה שעושים היום עם מלטשת, כמו ה- smoothing plane שבתמונה, שאורכה כ- 25 ס"מ. גם חירוץ שעושים היום עם ראוטר, היו עושים עם מקצועות מיוחדות, שעליהן לא נדבר הפעם.

במשך מאות שנים היו המקצועות עשויות עץ. מבנה המקצועה פשוט באופן בסיסי – קורת עץ שתחתיתה ישרה, ובערך באמצע התחתית להב פלדה מושחז, הניתן לכוונון. מקצועות שגופן עשוי מתכת הגיעו עם המהפכה התעשייתית, וזו שנדבר עליה שייכת לקלאסיקה של הנגרות במחצית הראשונה של המאה הקודמת – סטנלי מספר 4. עשרות אלפי מקצועות כאלה נזנחו עם המעבר לנגרות ממוכנת, וניתן היה להשיגן בפרוטות בשווקי פשפשים. מאז שחזרו הכלים הידניים לאופנה, רוקנו נגרים אמנים וחובבים את השווקים, והיום כבר לא פשוט למצוא כלי כזה במצב טוב. הסחורה המשווקת כיום תחת השם "סטנלי" אינה נחשבת לאיכותית, ומי שרוצה מקצוע ישן כזה, צריך למצוא אחד "עם תעודות" שיוצר לפני שנת 1970.
המקצועה שנדבר עליה היתה שייכת לאביו הנגר של חברי ירון, וחיפוש באינטרנט העלה כי תת דגם זה יוצר בין השנים 1948 ל- 1961. כיאה לנגר מקצועי, הכלי נשמר היטב. בעליו המקוריים לא השליך אותו בארגז הכלים, לא הפיל אותו על הרצפה, לא השתמש בו לגירוד צבע, ושימן את החלקים העדינים לפני שהמקצוע אוחסן לשנים רבות.

כך נראתה המקצועה כאשר הגיעה אלי. הצ'ק-ליסט הבסיסי כולל בדיקה שאין שברים, סדקים או חלודה קשה (עד כדי שקעים) בגוף המקצועה, ושסוליית המקצועה ישרה באופן סביר. נזק לגוף המקצועה – לא ניתן לתקן. חלקים חסרים, ידיות שבורות, להב חדש – ניתן להשיג חלפים באיביי, זה אפשרי אבל עולה כסף. רצוי שהידיות לא "ירקדו" יותר מדי, שכל הברגים יעבדו ושהלהב יהיה ישר וארוך מספיק (בשימוש מקצועי לאורך שנים, ההשחזה החוזרת תכלה בסופו של דבר את הלהב. זה שבתמונה ארוך וכמעט חדש). הצנצנת הקטנה מכילה פוליטורה שתרם ירון, שימשה בהמשך לחידוש גימור הידיות:

כך נראתה המקצועה כאשר הגיעה אלי

כך נראתה המקצועה כאשר הגיעה אלי

התחלתי בפירוק כללי. הליך הפירוק צולם כולו עד רמת הבורג, לסייע למי שירצה להיכנס להרפתקה כזו בעתיד. הנה הידית הקדמית:

פירוק הידיות - הידית הקדמית

והאחורית:

ידית האחיזה האחורית

עם תחילת פירוק הצפרדע התגלו שרידי שבבי עץ מחייה הקודמים של המקצועה:

שבבי עץ מחייה הקודמים של המקצועה

ה"צפרדע" עליה נשען הלהב. בחלק העליון מנוף המשמש להטיית הלהב ימינה-שמאלה, ומתחתיו חלק ממנוף המכוון את הלהב מעלה-מטה. את שני אלה לא כדאי לפרק, ראו בהמשך את השפעת אי-הפירוק על ליטוש ויישור משטח הצפרדע:

ה"צפרדע" עליה נשען הלהב

ואותה הצפרדע במבט מאחור:

ואותה הצפרדע במבט מאחור:

פירוק הבורג מאחורי תושבת הצפרדע:

פירוק הבורג מאחורי תושבת הצפרדע

ניקוי ראשוני ב- 40WD. בדיעבד אני סבור שאת הניקוי הראשוני היה צריך לעשות בטבילה בחומץ למשך יממה. היו גרגירי לכלוך בתוך קדחי ההברגה בצפרדע והיה קשה לנקות אותם לאחר ההרכבה:

ניקוי ראשוני בWD40

יישור סוליית המקצועה נעשה ע"י הסעתה על נייר יבש 80 הכלוב למשטח ישר לחלוטין (כאן לוח זכוכית עבה). זו עבודה קשה וממושכת, הכרוכה בניקוי ובהמשך בהחלפת נייר הלטש כמה פעמים, בהמשך מעבר לגריט 120 ו- 240, ובסוף עיגול קצוות הסוליה (כמה מעברים בנייר 240, עם או בלי מעבר שופין מתכת לפני כן), כדי לא לפגוע במשטחים גדולים עליהם עובדים. כל התהליך מלווה בכמויות של אבקה שחורה משיוף המתכת ומהתכלות נייר הלטש.

בצילום נראית טעות שלי, הסרתי את הלכה מהידיות לפני תחילת היישור, וכיוון שידי נראו כמו ידיו של מנקה ארובות, הידיות התלכלכו ונאלצתי לשייף אותן מחדש.

יישור סוליית המקצועה נעשה ע"י הסעתה על נייר יבש 80 הכלוב למשטח ישר לחלוטין

צילום ביניים במהלך יישור הסוליה. זו תמונה המעידה על מצב טוב של הסוליה, כאשר האזורים המבריקים מיושרים למפלס אחיד והמרכז מעט שקוע. יש להמשיך לפחות עד יישור החלק השקוע לפני "פה" המקצועה:

צילום ביניים במהלך יישור הסולי

והנה סוליית המקצועה לאחר סיום היישור. הדפנות הצדדיות שויפו באותו האופן על נייר לטש, כדי שתוכלנה להחליק על "שוטינג בורד" (מתקן עזר ליישור קצות קורות לאחר הניסור). בניגוד לסוליה, בדפנות "מותר" שיהיו שקעים ניכרים, ולכן חלק מניקוין נעשה בנייר לטש המוחזק ביד:

והנה סוליית המקצועה לאחר סיום היישור

מעבר עדין עם שופין לניקוי גראדים אם ישנם, באיזור ה"פה":

מעבר עדין עם שופין לניקוי גראדים אם ישנם, באיזור ה"פה"

כעת נעבור לצפרדע. כיוון שעבדתי עליה בלילה ולא צילמתי, הנה הדגמה על יבש, כאן ליטוש משטח הצפרדע עד המקום בו שני המנופים הבולטים הפריעו לעבודה:

כעת נעבוד לצפרדע

והמשך הליטוש מימין ומשמאל לאותם המנופים. הליטוש בנייר 240 ו- 400:

והמשך הליטוש מימין ומשמאל לאותם המנופים

יש לשים לב לנקודות המגע של הצפרדע בגוף המקצועה. במקצועה הזו – הקטע המבריק עם סימני העיבוד השבבי מעל הבוהן שלי, ושתי הנקודות משמאל. מניחים על גוף המקצועה, ורואים האם משהו רוקד. יש המדביקים נייר לטש בנקודות המגע ומשייפים, יש הבוחרים אחת מנקודות המגע (בצפרדע או בגוף המקצועה), ומשייפים אותה עם פצירה. פני הצפרדע יושרו, למעט כמה מספר שריטות עמוקות שלא היה כדאי להוריד:

פני הצפרדע יושרו, למעט כמה מספר שריטות עמוקות שלא היה כדאי להוריד

הברגים נטבלו בחומץ 5% ונוקו בעזרת צמר פלדה עדין, הנה בורג הפליז המעלה ומוריד את הלהב, לאחר הניקוי וההרכבה:

הנה בורג הפליז המעלה ומוריד את הלהב, לאחר הניקוי וההרכבה

 

ועכשיו נעבור ללהב, שלאחר הפירוק נראה כך, משמאל הלהב עצמו ומימין הצ'יפ ברייקר הצמוד לו:

ועכשיו נעבור ללהב, שלאחר הפירוק נראה כך, משמאל הלהב עצמו ומימין הצ'יפ ברייקר הצמוד לו:

יש המחדשים את הלהב תוך שיופו והברקתו מכל צדדיו. אני בחרתי לשמור על הכיתוב העדין החרוט בלהב:

ועכשיו נעבור ללהב, שלאחר הפירוק נראה כך, משמאל הלהב עצמו ומימין הצ'יפ ברייקר הצמוד לו

ע"י השריית הלהב כולו בחומץ 5% ללילה וניקוי עדין בצמר פלדה:

ע"י השריית הלהב כולו בחומץ 5% ללילה וניקוי עדין בצמר פלדה

יישור ממושך של כמה ס"מ הראשונים של גב הלהב על נייר לטש רטוב שהוצמד ללוח זכוכית, החל מנייר 80 ועד 2500 (בקפיצות של פי 1.5-2, לפי מה שתצליחו להשיג). ראו בקישור. מספיק ללטש כ- 2 ס"מ מגב הלהב, אבל נוהג ללטש יותר, למרות שמדובר ביותר עבודה, כיוון שכך אני בטוח שהלהב ישר ואינו נוטה בזווית כלפי הלוח. להב חדש אמור לצאת חלק כמראה, בלהב ישן יש לעתים שריטות עמוקות שאינן ברות תיקון:

 להב חדש אמור לצאת חלק כמראה

לאחר יישור הגב, השחזה ארוכה וממושכת של השיפוע הראשי (bevel), בזווית של 25 מעלות, החל מנייר 80 ועד 600, ואחריו השחזת קצה הלהב בזווית מעט חדה יותר (micro bevel), על אבן מים 1000/8000, והורדת הגראד מגב הלהב בסוף. כל העבודה בעזרת מוביל השחזה משובח, שהבטיח שלאורך כל התהליך עבדתי בדיוק באותה זווית. למי שאין מוביל כזה או שאינו מיומן בהשחזה, מומלץ לשקול למסור את הלהב לבעל מקצוע להשחזה ראשונית. זו לא השחזה של להב מפסלת אלא עבודה הרבה יותר קשה:

מוביל השחזה משובח, שהבטיח שלאורך כל התהליך עבדתי בדיוק באותה זווית
לאחר יישור הלהב יושרו גם קצות הצ'יפ ברייקר והלבר-קאפ, חלקי המתכת שומנו, כל שמן יתאים ובחרתי בשמן פראפין נקי. הסוליה נמרחה בבלוק שעוות פראפין (החומר ממנו עשויים נרות לבנים):

לאחר יישור הלהב יושרו גם קצות הצ'יפ ברייקר והלבר-קאפ

הרכבה נכונה של החלקים הצמודים ללהב וכוונון עדין, והנה בדיקה שהכל עובד, עוד לפני הטיפול בידיות:

24

בשם הנוסטלגיה, גוונו ידיות העץ בבייץ (אבקה שיש להמיס במים חמי, ולמרוח אחרי הקירור):

בייץזה חומר שיכול להכתים כל דבר, הנה הידיות משופדות על דיבל עץ האחוז במלחציים, העיתון מגן על השולחן:

זה חומר שיכול להכתים כל דבר, הנה הידיות משופדות על דיבל עץ האחוז במלחציים, העיתון מגן על השולח

שתי שכבות בייץ, כחמש שכבות פוליטורה אמיתית בשם אותה נוסטלגיה, שכבת וקס להגנה על הפוליטורה, והנה הדוגמנית מוכנה:

המקצועה מלפנים28

 

אדניות ממשטחים להמונים

$
0
0
http://www.bayadaim.org.il/wp-content/uploads/2016/06/20160608_175523.jpg

לפני כשבוע, נחנך באופן לא רשמי פרוייקט חשוב בטבעון – מגרש האוצרות. הוא חשוב משתי סיבות. ראשית, הרעיון – להקטין את כמויות הפסולת הגושית שיוצאת מטבעון למזבלות ומשם למטמנות, על ידי הצלת חומר גלם איכותי (עץ, ברזל, ופסולת בניין אחרת במצב טוב ושמיש) והחזרתו לשימוש. מגרש האוצרות משמש כמעין מטווח, אליו מגיעים חומרים (בצורה סלקטיבית) וממנו אנשים באים לאסוף. מגרש האוצרות בעצם משלים את הסדנא הקהילתית לקיימות. הסיבה השנייה שמגרש האוצרות הוא פרויקט חשוב היא שהוא מאגד סביבו גופים רשמיים שבדרך כלל לא שותפים בפעילות רדיקלית שכזו (עם הידיים בזבל, תרתי משמע) – בית ספר תיכון אורט "גרינברג", רשת המתנ"סים בקריית טבעון ואפילו המועצה המקומית נתנה לנו פוש קטן. כל זה, כמובן, לא היה יכול להעשות בלי כמה פעילים מסורים מהקהילה.

בכל מקרה, על מנת לחנוך את הפרוייקט, החלטנו לקיים סדנא שתעביר את המשמעות והחשיבות של יצירת מוצרים שימושיים מפסולת שנאספה מהרחובות, שזהו בדיוק מטרת המגרש ואופי הפעילות שלו. כעת נציג את התכנון לאדנית שבנינו (בנינו 12 כאלו בו זמנית בפעילות), עם מעט תמונות מהסדנא עצמה כחלק מהתיעוד של התהליך.

פירוק המשטח

מכל משטח תצא בערך אדנית אחת כזו, במידה ותצליחו לשלוף את רוב הקרשים מהמשטח שלמים. איך עושים את זה? בונים חולץ משטחים כזה. חשוב לומר שכל משטח שונה במצבו, ברוחב הקרשים ועוד כך שכל אדנית תצא קצת שונה.

אני מדגים את חולץ המשטחים

אני מדגים את חולץ המשטחים

הטרפזים הרוחביים

מה שקבע את צורת האדנת היה, בתכנון הזה, רוחב הקרשים. בדרך כלל במשטחים כל הקרשים פחות או יותר זהים ברוחבם ואורכם. הבסיס הקטן של הטרפז הצידי (זה שסוגר את רוחב האדנית) נמדד, בכל אחת מהאדניות, לפי רוחב של שני קרשים. מכאן, היה צריך למדוד זווית של 15 מעלות, ולחתוך גובה אדנית בעומק של שלושה קרשים. מה שנשאר הוא טרפז בעל רוחב בסיס של רוחב 2 קרשים, גובה של רוחב 3 קרשים, וחתוך בזויות של 15 מעלות. על מנת לחזק את הטרפז חתכנו קרש נוסף (לא חייב להיות אסטתי) מעט קצר יותר מעומק האדנית, מרחנו בדבק נגרים ומסמרנו לטרפז עצמו, כשהרווח ממוקם למעלה (כדי שלא יראו אחרי שהאדנית מלאה באדמה. צריך, כמובן, שני טרפזים כאלו לכל אדנית.

כך נראה טרפז לפני שחתכנו אותו

כך נראה טרפז לפני שחתכנו אותו

טרפז מוכן על ערימת הקרשים שלו

טרפז מוכן על ערימת הקרשים שלו

אורך האדנית

מכאן, זה כבר ממש ממש פשוט. לוקחים את כל הקרשים שנשארו, ובודקים מה האורך הארוך ביותר שאפשרי ליצור לאדנית. בעיקרון, יהיו שני קרשים בבסיס הטרפז (ראו סעיף קודם), ושלושה קרשים בכל אחד מהצדדים, סה"כ שמונה קרשים באותו אורך שייצרו את אורך האדנית.

חיבור של הכל ביחד

כעת נותר רק לחבר. מורחים דבק לפני כל מסמר, ומחברים קודם את הקרשים של התחתית (הופכים את הטרפז על בסיסו הרחב) ואחר כך עובדים על הצדדים. אין צורך לקדוח חורי ניקוז, יש מספיק חריצים באופן טבעי בין הקרשים.

קודם שני הקרשים של התחתית

קודם שני הקרשים של התחתית

אחר-כך מהצדדים

אחר-כך מהצדדים

סילר לשמור על העץ

בעיקרון, לא חובה לשים שום דבר על האדנית במצב זה, והיא יכולה בשקט להחזיק כמה שנים טובות, ואולי אפילו עשרים אם לא מזיזים אותה יותר מדי. אבל סילר כזה כן יכול לתת לה עוד כמה שנים, וגם להעמיק לה קצת את המראה. כדאי ללטש את האדנית, לפחות כלפי חוץ, עם נייר 40, על מנת להוריד חלקים רופפים.

מורחים סילר בתוך האדנית, ליתר ביטחון

מורחים סילר בתוך האדנית, ליתר ביטחון

ו..זהו

אדנית מוכנה ושתולה

אדנית מוכנה ושתולה

Save

Viewing all 395 articles
Browse latest View live